A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) irányítása alatt működő HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Kft. felmondta a csigafeldolgozással és tésztagyártással foglalkozó, két éve Kisvárdán üzemet építő Bourgogne Gastronomie (BG) Kft. támogatási szerződését, majd az állami Eximbank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. a hiteleit is – írta meg lapunk a múlt héten. A nehéz pénzügyi helyzetbe került cég csődvédelmet kért, a bíróság augusztus 31-től rendelte el a csődeljárását, amellyel 180 napos fizetési haladékot kapott a vele szembeni követelések teljesítésében.

Cikkünk megjelenése után a HIPA kommunikációs osztálya válaszolt a BG Kft. állami támogatásával kapcsolatos kérdéseinkre. A válaszból kiderül, hogy a vállalkozás 6,5 milliárd forintból felépített és 2019 szeptemberében átadott üzemének beruházásához a KKM - a 2017. augusztus 25-én létrejött támogatási szerződés alapján - 2,52 milliárd forintot folyósított.

A KKM azért állt el a támogatási szerződéstől, mert annak több rendelkezését megsértette a cég. A BG Kft. "a 2020-as üzleti évben a vállalt 300 fős átlagos állományi létszám helyett 184 fős átlagos dolgozói létszámmal rendelkezett, amelyből továbbá a vállalt 15 fős felsőfokú végzettséggel rendelkező átlagos állományi létszám helyett átlagosan 8 főt foglalkoztatott. A cég továbbá megszegte a támogatási szerződésben rögzített beszámolási és tájékoztatási kötelezettségeit is. Mindez a támogató elállását eredményezte a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014-es kormányrendelet vonatkozó rendelkezéseire figyelemmel" - közölte a HIPA.

Kamatostul visszakövetelik a támogatást

A KKM visszaköveteli a cégtől a folyósított támogatási összeget (2,52 milliárd forint) és annak kamatait.

Arról is érdeklődtünk a HIPA-tól, illetve a KKM-től, hogy az állami támogatás és hitel miatt várható-e a BG Kft. csődeljárása és esetlegesen azt követő felszámolási eljárása során az állami felszámolócég (a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.) kijelölése, amely vagyonfelügyelőként vagy felszámolóként felügyelné a cég reorganizációját, illetve a megszüntetését. A beruházási ügynökség tájékoztatása szerint még nem született kormánydöntés arról, hogy stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítik a BG Kft.-t, amely alapján a bíróság kijelölheti az állami felszámolót. "Amennyiben erre bármely esetben sor kerül, az a döntés normatív jellegénél fogva nyilvános lesz" - közölte a HIPA; azaz a kormány rendelte megjelenik majd a Magyar Közlönyben.

Mertek nagyot álmodni

A kisvárdai, több mint 12 ezer négyzetméteres üzem 2019 szeptemberi átadásáig a BG Kft. tulajdonosa - a francia hátterű, 1994 óta működő - Imofi S.R.W.S. Kft. (illetve jogelődje) Zalaszentgróton foglalkozott éticsiga feldolgozással és csigás-kagylós ételek készítésével, az éves forgalma ekkor még meghaladta a négymilliárd forintot. A zalaszentgróti üzemben évi ezer tonna, nem csak Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoztak fel. Az új gyár elindulásával évi 400-500 tonna csigát szerettek volna itt felvásárolni. - Ez azonban nem valósult meg, információink szerint a veszteségesen működő BG Kft. a közelmúltban főként pékáruk, leveles tészták gyártásával és exportálásával foglalkozott. Hazai éticsigát 2020-ban sem dolgoztak fel, mivel Magyarországon már alig akad ember, aki hajlandó csigát gyűjteni. (erről itt olvashat.) A cég nem reagált lapunk megkeresésére.

A BG Kft.-t egy új befektető tudná megmenteni, aki finanszírozná a működését, ami a jövőben elsősorban nem a csigafeldolgozás, hanem a péksütemények, tésztafélék, konyhakész ételek előállítása lehetne. A jelentős kötelezettségállomány miatt (a cég az állami Eximbanktól összesen mintegy ötmilliárd forint hitelt is kapott) azonban kevés remény van a csődeljárás alatti reorganizációnak, nagyobb az esélye a felszámolás alatti vagyonértékesítésnek, azaz a cég üzeme és gépei új tulajdonoshoz kerülhetnek, a kft. pedig felszámolással megszűnhet.