A Magyar Közlönyben megjelent rendelet kiemeli, hogy a korábban a december 28-31. közti időtartamra kiadott tűzijáték árusítási engedély idén nem jogosít árusításra.

Egy másik új szabály eltiltja a nagykorú személyeket attól, hogy december 28-31. között, közepes kockázatú pirotechnikai eszközöket vásároljanak, illetve december 31-én 18 órától január elsején reggel 6 óráig ilyet használjanak.

Az alacsony kockázatú és alacsony zajszintű pirotechnikai termékek viszont december 28-án 18 óra és január elseje reggel 6 óra között csak a közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen nem használhatók fel. Ebből az következik, hogy magánterületen szabad ezek használata ebben az időszakban.

Ugyan tilos lesz idén az árusítás, de a hatályos jogszabályok szerint 1 kilogrammig egész évben tárolhatók bizonyos pirotechnikai eszközök, a 2. osztályba tartozó tűzijáték - a petárda kivételével - megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználásához nem kell engedély. Azok magánterületen fellőhetők lesznek. Ha csak a kormány nem egyértelműsíti a rendeletet.

A pirotechnikai eszközök tárolására és használatára vonatkozó szabályokat korábban a rendőrség foglalta össze.