A távhőszektor egy olyan előterjesztést nyújtott be a Lantos Csaba vezette energiaügyi tárcának, amelyben azt kérik, hogy biztosítsanak nekik kompenzációt a megemelkedett vízdíjak miatt.

rezsicsökkentésről szóló törvény miatt ugyanis az ágazatnak kényszeredetten ki kell gazdálkodnia a növekményt, mivel a jogszabály miatt kötelességük befagyasztott, rezsicsökkentett áron biztosítani a szolgáltatást a lakosság számára – írja a 24.hu.

A lap korábban arról számolt be, hogy a vízközmű-szolgáltatók január óta a távhőcégek felé is egységesített, nem lakossági vízdíjak alapján küldenek számlát, mivel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) új állásfoglalása szerint a megvásárolt háztartási melegvíz nem minősül közvetített szolgáltatásnak.

Ebből kifolyólag idén már drágán vásárolják a vizet a távhőcégek, ugyanakkor a törvény továbbra sem engedi, hogy emeljenek a tarifákon, ez pedig több tíz milliárdos plusz kiadást jelenthet nekik.

Holott már a vízdíj megemelése előtt is állami kompenzációra szorultak a távhőcégek.

Ebben a helyzetben azonban már a működési költségek is kigazdálkodhatatlanok lehetnek.

Az egyik vidéki távhőcég ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy semmilyen eszközük nincs, amivel a döntéshozókat befolyásolni tudnák. Hozzátette, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) keresettel fordult a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), amely felterjesztette azt az Energiaügyi Minisztériumnak. A nyilatkozó azonban úgy tudja, a tárca azóta még nem foglalkozott a témával.

Az idézett távhőszolgáltató cég az év eleje óta nem fizet vízdíjszámlát a szolgáltatónak, mondván, hogy 2013 óta mindkét fél ráutaló magatartás alapján elfogadta, hogy a víz közvetített szolgáltatás.

A cégvezető szerint február óta százmillió forintos számlafizetési elmaradásban vannak. Hozzátette, abban az esetben, ahol a vízközmű- és a távhőszolgáltató is a városi önkormányzat száz százalékos tulajdonában áll, elképzelhető, hogy állami beavatkozás híján előbb-utóbb az önkormányzatnak kell a veszteséget pótolnia.

A szomszédban szennyvízzel fűthetik a lakásokat

Újabb mérföldkőhöz érkezett a bécsi távhő a klímasemlegessé válás útján: megérkeztek Franciaországból azok az óriási hőszivattyúk, amelyek segítségével a szennyvízből is távhőt tudnak előállítani. Az új eljárással kezdetben 56 ezer, 2027-re pedig már több mint százezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->