Egy kutatás adatai szerint a  legtöbbet az alsó gyerekek szülei költenek iskolakezdésre, átlagosan 50 ezer forintot, a felsősök iskolakezdése 44 ezer forintba kerül, a középiskolásokra 38 ezret, az egyetemistákra pedig 48 ezret költenek az új tanévkezdéskor – derül ki a GKID Research & Consulting kutatásából. A felmérés augusztusban készült és 3419-en válaszoltak a kérdésekre.

Bár a tanév szeptember 1-én hivatalosan elkezdődött, de a hétfői nap az első igazi tanítási nap az közoktatásban. Ma várhatóan újabb listát kapnak a szülők, hogy mi az ami még lemaradt és mit kell még beszerezni a boltokban. 

Az online vásárlók 7 százalékának van alsós, 8 százalékának felsős, és szintén 8 százalékának középfokú oktatásban részesülő gyermeke. A válaszadók gyermekei közül 4 százalék tanul a felsőoktatásban. Az iskolakezdéshez szükséges tanszerek megvásárlásában még mindig a hagyományos boltok szerepe a meghatározóbb – 34 százalék kizárólag itt vásárol, minden ötödik válaszadó pedig mindkét csatornát vagyis az webáruházakat is megnézi. Az online is vásárlók körében legnépszerűbb az eMAG, második helyen az Alza és a pepita végzett.

Online mindössze minden tizedik válaszadó vásárol az iskolakezdésre, míg azok aránya, akik kizárólag online vásárolnak, elenyésző

– olvasható a kutatásban. 

A legtöbb családnak:

  • papír-írószert (76 százalék);
  • sportruházatot (49 százalék);,
  • valamint egyéb ruházatot (39 százalék) kell beszereznie gyermekének.

Az iskolakezdéshez kapcsolódóan a válaszadók 2 százaléka tervezi hitel vagy részletfizetés igénybevételét – 1 százalék a 0 százalékos áruhitelt, 0,4 százalék személyi hitelt, míg 0,6 százalék áruhitelt vesz igénybe.

Így emelkedtek a tanszerek árai az elmúlt években
Így emelkedtek a tanszerek árai az elmúlt években
Kép: MTI

Azok között, akik a papír-írószert hagyományos üzletekben szerzik be egyértelműen a hipermarketek a legnépszerűbbek, de a kisebb üzletek és a diszkont áruházak szerepe is jelentős.

A felmérés adatai szerint az általános iskolás gyerekek szülei költenek a legtöbbet papír-írószerre iskolakezdéskor, több, mint 30 ezer forint kiadásról számoltak be.

A legkevesebbet a középiskolás szülei fizetnek 24 ezer forintot. Sport és egyéb ruházati termékre az alsós gyerekek szülei 25 ezer forintot, a középiskolások esetében pedig 34 ezer forintot költenek.

Műszaki cikkre a legtöbbet az egyetemista hallgatók esetén költenek a szülők, átlagosan 95 ezer forintot. A középiskolás gyermekek esetén elköltött 74 ezer forint, az alsósokra 62 ezer forintot, felsősökre pedig 59 ezer forintot szánnak, ha műszaki cikkről van szó.