Egy csütörtök este megjelent kormányrendelet megkönnyíti, hogy rendkívüli felmentéssel vagy azonnali hatályú felmondással kirúgják a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat – írta a Telex.

A rendelet szerint a munkáltatónak ezentúl nem 15 napja lesz kirúgni azt a pedagógust, aki szerinte kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi, hanem sokkal több: a rendelet szövege szerint a tudomásszerzéstől egészen az adott tanév augusztus 1. napjáig bármikor megteheti ezt, de legfeljebb egy éven belül.

A rendelet már pénteken életbe lép és akár visszamenőleg is alkalmazható, ha a hatálybalépést megelőző 15 napban olyasmit tett a pedagógus, ami a munkáltató szerint rendkívüli felmentésre vagy azonnali hatályú felmondásra adhat okot.

Az indoklásban azt írják:

egyes köznevelési intézményekben jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti.

Márpedig a rendelet szerint a törvénytelen munkabeszüntetésben való részvétel esetén a munkáltató felmentheti a pedagógust vagy felmondhat neki.

Tavaly szeptemberben rúgtak ki először tanárokat azért, mert polgári engedetlenségben vettek részt. Mind az öt kirúgott tanár a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanított, köztük volt Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója is. Azóta további tanárokat rúgtak ki hasonló okból: november végén egyszerre nyolc tanárt küldtek el három különböző fővárosi gimnáziumból. A kirúgások ellenére folytatódtak a tiltakozások: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete január 23-tól hét napig tartó országos sztrájkot hirdetett.