Augusztustól hidegélelmet is vásárolhatunk a SZÉP-kártyával, egyelőre az év végéig. Ezentúl a kormány döntése értelmében a SZÉP-kártya eddigi keretét további 200 ezer forinttal megemelhetik a munkáltatók – derült ki a hétfői rendkívüli kormányinfón.

„Lehetővé tesszük a SZÉP-kártyák felhasználását a hideg élelemre és azt is lehetővé tesszük, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya keretet, amelynek a maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék az erre vonatkozó kedvezményes szabályoknak megfelelően” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Sokan örültek az új szabálynak, azonban most úgy néz ki, hogy mégsem minden fenékig tejfel. A 24.hu megkereste a kártyakibocsátókat és úgy tűnik, hogy a nagyjából 1,4-1,5 millió SZÉP-kártyás magyar munkavállaló közül alig 250 ezer ember kaphatja meg az egyszeri plusz juttatást. Ennek oka, hogy csak azok kaphatnak plusz juttatást a kereten felül, akik 450 ezret már megszereztek, vagy az év végéig jó eséllyel megkapják – belőlük azonban kevesebb van.

  • K&H-nál május 31-ig az aktív kártyabirtokosok nagyjából egy százaléka érte el vagy haladta meg a 450 ezer forintos juttatási keretet, és az év végéig az aktív kártyabirtokosok várhatóan 10 százaléka éri majd el vagy haladja meg azt. Az idén 94 ezer ügyfél kapott náluk feltöltést, a plusz 200 ezer forint legfeljebb 9 400 kártyabirtokosnál jöhet szóba.
  • Az OTP-nél 2022-ben az összes feltöltés 18 százaléka érte el vagy haladta meg a 450 ezer forintot, az idei évben pedig 1,2 millió kártyabirtokos kapott feltöltést. Tehát körülbelül 216 ezren lehetnek, akik megkapják a kedvezményes adózású plusz juttatást.
  • Az MBH Banknál idén eddig mindössze a kártyabirtokosok 1,3 százalékánál érte el eddig a munkáltatói juttatás a 450 ezer forintos plafont. A havonta utalók mindössze 16,9 százalékánál lehet meg év végére az összeg, így az összes feltöltés 15 százaléka lépheti túl az éves béren kívüli keretet.

Így használja okosan a SZÉP-kártyáját

Az új, immár napvilágot látott SZÉP-kártya rendelet elsősorban a vásárlóknak nyújt segítséget, akik a szállodai, a vendéglátóipari és a pihenési szolgáltatások mellett hamarosan már a kisebb-nagyobb bolti bevásárlást is intézhetik SZÉP-kártyával. Mutatjuk a legfontosabb szabályokat és feltételeket