Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara újraválasztott elnöke szerint továbbra sem támogatható a kormányzati elképzelés, hogy a fiókgyógyszertárakban gyógyszerész jelenléte nélkül nyissanak ki, és szakasszisztensek adják ki a gyógyszereket.

Megemlítette, hogy reményei szerint hamarosan megjelenik a stratégiai alaplistás gyógyszerekről szóló jogszabály, amellyel remélhetőleg egyszerűbb lesz megbirkózni a gyógyszerhiány okozta problémákkal – nyilatkozta a Népszavának.

A kamara elnöke szerint egy országos felméréssel kiderülhetne, hogy bizonyos gyógyszertárakban, melyik patikai készítésű gyógyszerhez melyik alapanyagból mennyire van szükség.

A magisztrális készítmények patikai díjait novemberben rendezte a kormány, ami miatt a gyakorlatban másfél-kétszeresére drágult az ilyen készítmények terítési díja.

Hankó Zoltán szerint a jogszabály értelmében, ha a magisztrális készítményt szabályosan írják fel, akkor azt a szert kutya kötelessége a gyógyszerésznek elkészíteni.

Hozzátette, nyolc évvel ezelőtt kezdeményezték először, hogy a gyógyszertárakban is beadhatók legyenek bizonyos védőoltások.

A Nemzeti Népegészségyügyi és Gyógyszerészeti Központtal (NNGYK) már folynak az egyeztetések ennek szakmai és jogi feltételeiről, és zajlik az irányelv előkészítése, vagyis már nincs messze, hogy ez a gyakorlatban is megvalósuljon.

A régi-új elnök megjegyezte továbbá, hogy jelenleg 1500 magyar településen nincs gyógyszertár, és ezzel nagyjából 700 ezer embernek jelent gondot a gyógyszerek kiváltása. Egy nyár közepén megjelent rendelettervezet szerint a fiókgyógyszertárakban elég lenne a gyógyszertári szakasszisztensek jelenléte is, miközben neki 15 percen belül meg kellene szerveznie szükség esetén, hogy a beteg egy gyógyszerésszel konzultálhasson, például telefonon. Hankó Zoltán szerint azonban senki nem hajlandó 15 percet várni egy ilyen kapcsolatra.

Müller Cecília szigorítana, de ezúttal nem Covid-ügyben

Müller Cecília fontos változásokat tervez a szűrővizsgálatoknál, mert nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az ezeken való lakossági részvétel.
Bővebben--->