Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter friss előrejelzése szerint a 17,5 százalékot is meghaladhatja az infláció üteme idén. Ez alapján azonban a nyugdíjasoknak korrekció járhat, hiszen az év elején 15 százalékos emelést kaptak. Mindez azt jelentheti, hogy egy átlagos nyugdíjas 51 ezer forinttal többre számíthat novemberben – írja az Index.

„Az augusztusi adatok alapján a kormányzat becslést készít majd a nyugdíjas-infláció mértékéről, és amennyiben előbbi meghaladta az általános inflációt, úgy az alapján határozhatják meg a pótlólagos nyugdíjemelést” – fogalmazott ezzel kapcsolatban a Növekedés.hu-nak Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója.

A szakértő saját kalkulációi alapján úgy véli, hogy a nyugdíjas-infláció elérheti a 18 százalékot, vagy akár 18,5 százalékig is emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy ha a kormány 17,5 százalékos inflációt veszi figyelembe a nyugdíjemelésnél, akkor 2,5 százalékos emelés jöhet novemberben.

Ha azonban a nyugdíjas-inflációt veszik alapul, akkor 3-3,5 százalékkal emelkedhet a nyugdíjak összege.

„Mindez azt jelenti, hogy novemberben már az emelt összeget folyósíthatják a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek, továbbá visszamenőlegesen az év elmúlt 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra is megkapják a pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet” – közölte Farkas András.

Luxus a nők korkedvezményes nyugdíja

Elmondta azt is, hogy az idei nyugdíjkassza 5554,6 milliárd forintból áll, míg a jövő évi 6019 milliárd forintot tesz ki a mostani kalkulációk alapján. Ebből az egyik legnagyobb tétel a 13. havi nyugdíj, míg a másik a nők korkedvezményes nyugdíjba vonulása. A korkedvezményes nyugdíj a nők részére kiemelkedő nemzetközi viszonylatban is.

Arról is beszélt, hogy egy 2020-as KSH-kimutatás alapján a vizsgált 1 millió 562 ezer nyugdíjas háztartás közül a legszegényebb ötödbe 114 ezer, míg a második legszegényebbe 307 ezer nyugdíjas háztartás tartozik.

Nyugdíjreform 2025

A jelenlegi EU-s ütemterv szerint 2025. március 31-én hatályba kell léptetni az új nyugdíjreformot, ami leginkább a nyugdíjkorhatárban, valamint a nyugdíjak közötti különbségek rendezésében vár megoldásokat.

A 65 éves korban várható további élettartamhoz kötést mint automatizmust be kellene iktatni a magyar nyugdíjkorhatárt meghatározó folyamatba. Ez a rendszer már 13 uniós tagállamban problémamentesen működik

– mondta a nyugdíjszakértő. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjkorhatár emelése csak abban az esetben lehetséges, ha a várható élettartam is növekszik. Kiemelte, hogy a férfiak esetében a 65 éves korban várható élettartam az Európai Unióban átlagosan 17,3 év, míg a magyar férfiak esetében csupán 14,2 év.

Jelenleg itthon 220 ezer öregségi nyugdíjas ellátása nem éri el a 100 ezer forintot. A legszegényebb nyugdíjasok helyzete Farkas András szerint akkor javítható, ha hozzányúlunk a nyugdíjemelés rendszeréhez, az EU viszont konkrét ajánlást még nem fogalmazott meg erre vonatkozólag.

 

 

 

51 ezer forinttal többre számíthat egy átlagos nyugdíjas novemberben a pénzromlás miatt

Jelenleg havi 186 ezer forint a mediánnyugdíj Magyarországon, azaz a nyugdíjasok fele ennél kevesebbet, másik fele többet kap. Ez havi 4600 forinttal nőne két és fél százalékos novemberi emelés esetén. Így a visszamenőleges, 11 hónapnyi korrekció miatt akkor mintegy 51 ezer forinttal többet kapna kézhez egy átlagos nyugdíjas. Bővebben --->