A Világgazdaság kereste meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) azzal, hogy miként kell a adóznia annak, aki alkotóként tartalmakat tölt fel a felnőtt tartalmakra szakosodott közösségi platformra, amelyet az Egyesült Királyságban bejegyzett Fenix International Ltd. üzemeltet.

Kis Péter András, a NAV szóvivője jelezte, az OnlyFans-modellek mint alkotók, külföldről kapják bevételüket, így két lehetőség közül választhatnak:

  • vállalkozóvá válnak (akár egyénivé, akár céges formában);
  • vagy a személyi jövedelemadó szabályai szerint fizetik a közterhet.

Ha valaki kiegészítő tevékenységként tesz közzé tartalmakat, emiatt vélhetően nem hoz létre vállalkozást, de mivel bevétele rendszeresen érkezik, adószámot kell kiváltania. Az OnlyFans-alkotó tehát lehet adószámos magánszemély is, költséget számolhat el, vagy választhatja a 10 százalékos költséghányad alkalmazását.

Mivel külföldről jön a bevétel, negyedévente kell az adóelőleget megállapítani és megfizetni, a teljes éves jövedelmét és a megfizetett adóelőleget az éves adóbevallásában szerepeltetni. Az előleget addig nem kell leróni, amíg a fizetendő közteher nem több tízezer forintnál. A bevallási határidő idén május 22-e

– tette hozzá a szóvivő.

Ha az adózó a NAV ellenőrzése előtt feltárja, hogy a korábbi években az ilyen jövedelméről nem adott számot, az elévülési időn belül önellenőrzéssel módosíthatja az adott évi szja-bevallását, de az elmulasztott adóval egyidejűleg az önellenőrzési pótlékot is le kell róni. Így mentesülhet az adóbírság, a mulasztási bírság és a késedelmi pótlék alól.

Az OnlyFans-alkotónak az adószám igénylése mellett számlát kell kiállítania, amelyen a „fordított adózás” kifejezés feltüntetése mellett az általános forgalmi adót nem kell szerepeltetnie, de az áfát idehaza be kell vallania.

A szolgáltatás nettó összegéről a bevallást a havi bevallásra kötelezetteknek a tárgyhónapot követő hónap 20-áig, negyedéves bevallásnál a negyedévet követő hónap 20-áig, éves bevallás esetén a tárgyév utáni február 25-éig kell benyújtani.

Az iratot utólag is be kell nyújtani, amennyiben ez határidőig elmarad. A NAV éves ellenőrzési tervében az OnlyFans nem szerepel, valamint a hatóság célja nem a büntetés, hanem a tájékoztatás.