A szolgáltató közleményében azt írja, egész Európában, így Magyarországon is megnőtt az időjárástól függő megújuló-alapú villamosenergia-termelés, amely hazánkban főként a naperőműves termelésben merül ki.

Azt írják, annak érdekében, hogy a hatékonyságot növeljék, digitális és üzemirányítási fejlesztéseken is dolgoznak az MVM Csoport szakemberei. Ugyanis a villamosenergia-igény optimalizálásának egyik lehetséges eszköze a dinamikusan változó tarifák bevezetése mellett az okosmérők alkalmazása.

Mindez ugyanis rugalmasabbá teszi  az elosztó hálózatot és az ellátás biztonságát is. Az okosmérő vagy smart fogyasztásmérő eszközökkel ugyanis kétirányú mérésre és kommunikációra is lehetőség van, vagyis a negyedórás fogyasztási és termelési adatok biztosítása mellett lehetőséget nyújt arra, hogy a készüléket távolról vezéreljék és kapcsolják.

Mindezeken felül feldolgozza és tárolja a mérési adatokat, melyeket továbbít a szolgáltatónak és online formában a felhasználó számára is hozzáférést biztosít, vagyis véget érhet az óraleolvasás korszaka.

A projekt keretében 2026 február végéig az MVM Démász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén 47 480 darab, az MVM Émász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén pedig 41 623 darab, összesen 89 103 darab okos fogyasztásmérőt szereznek és telepítenek be.

Leáll a rendszer: erről minden MVM-ügyfélnek tudnia kell

Június 30-án az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be, az ehhez kapcsolódó informatikai átállás miatt kell egy időre leállítani az áramszámlázási rendszert.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→