A Gazdaságfejlesztési Minisztérium benyújtott egy tervezetet, amelyik arra vonatkozik, hogy miként alakulnának a munkaszüneti napok 2024-ben. Az elképzelés szerint lehetőség nyílna arra, hogy karácsony hetében csupán egyetlen napot kelljen dolgozni – írja az Index.

A Gazdaságifejlesztési Minisztérium rendelet-tervezetet adott ki a 2024-es munkaszüneti napok körüli munkarendről. A javaslat a társadalmi vitára bocsátott dokumentumok között szerepel, a szövege szerint néhány változtatást javasoltak a jövő évre:

 

  • 2024. augusztus 3. (szombat) munkanap lenne, ezért cserébe 2024. augusztus 19. (kedd) pihenőnap;
  • 2024. december 24. (kedd) pihenőnap lenne, amit 2024. december 7-én kellene ledolgozni;
  • 2024. december 27-én (pénteken) szintén nem kellene menni dolgozni, ezt a napot 2024. december 14-én kellene ledolgozni.

A változásnak köszönhetően a karácsony hetében csupán egyetlen napon, hétfőn lenne kötelező a munka. A rendelet 2024. január 1-jén lépne életbe, és 2025. január 1-jén vesztené hatályát.

Többet dolgoznak a magyarok, mint a németek vagy a románok? Mutatjuk!

Évente tizenegy pirosbetűs ünnepnap szerepel Magyarországon a naptárban, vagyis olyan munkaszüneti nap, amikor a vasárnapokhoz hasonlóan szinte megáll az élet: a munkavállalók pihenhetnek, nincs iskolai tanítás és néhány kivétellel az üzletek is zárva tartanak. A munkaszüneti napok egyben ünnepnapok is, amelyek közül hét nap a legfontosabb keresztény ünnepekhez köthető, három nap pedig nemzeti ünnep. A magyar munkavállalók húsvétkor pihenhetnek a legtöbbet: 2017 óta a nagypéntek is munkaszünet, ezzel a húsvét hétfővel záródó hosszú hétvége lett az év leghosszabb hétvégéje. Bővebben --->