A Mészáros Csoportmezőgazdasági ágazatban csaknem húsz termelő vállalatával több mint 50 ezer hektáron gazdálkodik, és a cégcsoport legfőbb célja, hogy Magyarország legnagyobb élelmiszer- és takarmányalapanyag gyártója legyen, ezzel biztosítva hazánk élelmiszeriparának stabil alapanyagellátását. 

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa elmondta:

„A Talentis Agro Holding működésének első öt évében kiemelt célunk volt nemcsak egy megbízhatóan működő cégcsoport felépítése, hanem a piacvezető szerep elérése is, melyet a növénytermesztés területén sikeresen teljesítettünk, továbbá az idei horvátországi akvizícióval nagyot léptünk előre a nemzetközi terjeszkedéssel kapcsolatos terveinket illetően is. Jelenleg idehaza több mint 50.000 hektáron gazdálkodunk, és ezzel a közép-magyarországi régióban történő két felvásárlással tovább erősítjük az agráriumban elfoglalt meghatározó szerepünket és a hazai ellátásbiztonságot."

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója mindezt azzal egészítette ki, hogy az akvizíciókkal elérni kívánt céljaik között szerepel:

  • a hatékonyság növelése;
  • a nagyobb táblaméretek;
  • az egyszerűsített vetésterv;
  • a homogén áru előállítása;
  • valamint a szántóföldi zöldségek termesztése és a vetőmagelőállítás.

Hozzátette: a mezőgazdaságban mindig voltak és lesznek is kiszámíthatatlan tényezők, mind időjárási, mind gazdasági értelemben. Ebben a folyamatosan változó környezetben kell megtalálniuk azokat a jövőbe mutató megoldásokat, amelyekkel minimalizálhatják a negatív hatásokat, és felkészülhetnek a kihívásokra. Az új akvizíciók is abban segítenek, hogy több lábon állhassanak, diverzifikálhassák a portfóliót.

Beruházások a stabil növekedésért

A Talentis Agro Holding vezető pozícióját a Mészáros Csoport tájékoztatása szerint olyan korszerű technológiák és digitalizációs megoldások révén valósítja meg, mint például a tavasszal átadott hársfamajori öntözőtelep, vagy a nemrégiben Jánossomorján ünnepélyes keretek között felavatott gabonatároló siló, szárító, tisztító és kiszolgáló technológia, mellyel akár hosszú ideig biztonságosan és megfelelő minőségben raktározható a szemes termény.

A holding stratégiai céljai között olyan beruházások szerepelnek, melyekkel képes a további stabil növekedésre ebben a kihívásokkal teli gazdasági környezetben.

Ezt a törekvést támasztja alá az a közelmúltban történt két sikeres akvizíció is, melynek eredményeképpen mostantól a Talentis Agro Holding égisze alatt folytatja működését a klasszikus növénytermesztéssel foglalkozó Agro-Várkony és az Aranyszarvas Csoport. 

  • A Szolnok környéki földeken gazdálkodó Agro-Várkony Csoport 1350 hektár haszonbérleti területtel rendelkező, 1,2 milliárd forintos árbevételű cégcsoport, mely három céget ölel fel ─ Agro-Várkony Kft., Triticum Hungária Vital Kft., Piroska-Agro Kft.
  • Az Aranyszarvas Csoport pedig egy 1,1 milliárd forintos árbevételű, 1100 hektár földterületen tevékenykedő cégcsoport, melynek Tápiószentmártonban van a székhelye, és négy céget foglal magában ─ Aranyszarvas Zrt., Kőrösi Kft., Aranyszarvas Szövetkezet, Juropa Kft.