Január elsejétől ismét csak meleg ételre, szállásra és szabadidő-szolgáltatásra lehet majd használni a Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP-kártyát). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium azt is közölte RTL Híradóval, hogy jövőre már nem lehet hidegélelmiszert vásárolni a kártyával. 

A kormány augusztus elsejétől december végéig tette lehetővé a SZÉP-kártyák hidegélelmiszer-vásárlásra való használatát. Az indok a magas infláció miatti segítségnyújtás szükségessége volt. A mostani módosítást azzal magyarázták, hogy

míg 2023 az inflációcsökkentés éve volt, addig 2024 a gazdasági növekedés éve lesz.

A döntésnek főleg a szállodák és éttermek örülnek, ugyanis így már nem kell versenyezni az élelmiszerboltokkal a SZÉP-kártyás pénzekért. A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint azonban az intézkedés veszélyezteti azokat, akik így is alig élnek meg fizetésükből, hiszen nekik létfontosságú az alapvető élelmiszerek beszerzésében nyújtott segítség. 

Az OTP adatai szerint idén augusztus és november között 27 százalékkal költöttek többet a SZÉP-kártya birtokosok, mint múlt évben. Ebből a 26 milliárd forintos összegből hidegélelmiszerre 21 milliárd jutott.

Az Oxford Economics keddi kutatásából azonban kiderült, hogy a magyar dolgozóknak aligha lesz könnyebb az élelmiszervásárlás 2024-ben. Az adatok szerint jövőre 4-5 százalékos csökkenést várható, azonban az élelmiszerek még így is 45 százalékkal lesznek drágábbak a 2019-es árszinteknél.

(Gyurka Eszter)