„Míg Angliában a Waterstones könyvesbolt LMBTQ könyv kiemeléseket csinál a Pride örömére, addig a Libri fóliába csomagolja ezeket a könyveket” – osztotta meg közösségi oldalán a napokban Rácz-Stefán Tibor író, aki egy videót is mellékelt a bejegyzéshez a sajátos hazai könyvcsomagolásról.

Rácz-Stefán Tibornak egyébként több regénye is felvonultat LMBTQ-karaktereket, hogy mint a szerző állítja, a meleg fiatalok is találjanak maguknak hősöket, akikkel azonosulhatnak.

A szerző állítása alapján a felvételt július 4-én, a Westendben lévő Libri könyvesboltban készítette, ahol úgy csomagolták átlátszó fóliába az LMBTQ-szereplőket felvonultató köteteket, hogy azokba véletlenül se lehessen belelapozni.

Nem ezt az egyetlen jelzés érkezett: a Facebookra azóta több hasonló bejegyzés felkerül, amelyek szerint a Libri könyvesboltokban úgy csomagolnak be gondosan bizonyos könyveket, hogy azokba ne olvashassanak, lapozhassanak bele a vásárlók. Mindezt azért, mert az eladóknak újabban be kell csomagolniuk minden olyan kiadványt, amelyben meleg vagy nonbináris karakter szerepel.

Az ún. gyermekvédelmi törvény miatt fóliáznak

A Telex megkereste a Librit, hogy mi végre a kiadványok fóliába csomagolása. A kormányközeli MCC többségi tulajdonába került könyves vállalat a lapnak megerősítette: valóban a gyermekvédelminek nevezett törvény miatt kaptak fóliaborítást a könyvek. Ez az a bizonyos törvény, amely számtalan kritikát kapott melegellenessége miatt.

Az szintén kiderült, hogy egyelőre nem egységes gyakorlat a könyvfóliázás a Libri üzletekben. Az egyik budai könyvesboltjukban egyelőre annyi történt például Papp Dóra regényeivel, hogy azokat áthelyezték az ifjúsági részlegről.

A könyves cég hangsúlyozta, hogy mindez nem jelenti azt, hogy könyvek fognak lekerülni a polcról, legfeljebb átlátszó fóliát kapnak, vagy másik polcra kerülnek át, például az eddigi ifjúsági kategóriából.

A fogyasztóvédelmi hatóság májusban pénzbírságot szabott ki a Librire egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem ott kellett volna. Szintén hasonló eljárás indult a másik nagy könyves cég, a Líra ellen is.

Az MCC megvette a Librit

Szerződést kötött a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. Ez pedig azt jelenti, hogy az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a Libri Csoport 98,41 százalékos tulajdonosává, amely a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac egyik legmeghatározóbb szereplője. Bővebben >>>