Közel száz jogorvoslati eljárást kezdeményezett szabálytalanságok miatt a Közbeszerzési Hatóság az idei év első háromnegyed évben - ez derül ki a hatóság gyorsjelentéséből.

Az első kilenc hónapban összesen 422 darab jogorvoslati eljárást kezdeményeztek szabálytalanságok miatt. Ebből 99 esetben indult 129 különböző szervezettel szemben eljárás.

Január és szeptember között a hazai ajánlatkérők összesen 5740 darab eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, melyek összértéke elérte az 1930,3 milliárd forintot.

Intenzív munkát folytatnak azért, hogy a közbeszerzési eljárások lefolytatása a jogszabályoknak megfelelően valósuljon meg. Nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra, amit a friss adatok is tükröznek: szeptember végéig 20 242 darab közbeszerzési hirdetmény ellenőrzését végezték el, többek között annak érdekében, hogy már a nulladik lépésnél, a kiírások megjelenését megelőzően biztosítsák az eljárások szabályosságát

– mondta Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

2023 első három negyedévében viszonylag egyenletes volt a megoszlás az egyes beszerzési területek között. Amíg az építési beruházások a közbeszerzések 37,6 százalékát tették ki, értékben pedig 32 százalékát érintették, addig az árubeszerzések az eljárások 34,2 százalékát, míg értékében 37,1 százalékát alkották.

Az eljárások 28,2 százalékát a szolgáltatás-megrendelések jelentették, értékben ez 30,8 százalékot tettek ki. Az építési beruházások közbeszerzéseinek száma 2023 első három negyedévében mindössze 5,4 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, azt kiemelték az építési beruházások értékében már jelentősebb visszaesés volt tapasztalható.

A 422 jogorvoslati eljárás közül 182 eljárás indult hivatalból, tehát a közbeszerzések jogszerűségét, tisztaságát felügyelő intézményrendszerhez köthető szervezetek kezdeményezésére.

A hivatalból indított eljárások több mint felét – összesen 99-et pedig maga a Közbeszerzési Hatóság kezdeményezte, ezzel a szervezet fejti ki a legaktívabb tevékenységet a hazai közbeszerzések szabályosságának biztosítása érdekében.

Biztosított a verseny

A közbeszerzési verseny lényeges indikátora az egy eljárásra érkező ajánlatok átlagos száma.

Ez 2023 első három negyedévében 7,8 darab volt, ami közel másfél ajánlattal meghaladja az előző év azonos időszakának adatait

– tette hozzá az szervezet elnöke.

Ez a mutató évek óta magasan van, ami azt jelzi, hogy a hazai közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet folyamatosan biztosított.

Fókuszban a fenntarthatóság

A környezetvédelmi és a szociális szempontot tartalmazó közbeszerzések számának és értékének aránya a nemzeti eljárásrendben 2023 első három negyedévében jelentősen növekedett az előző év azonos időszakához képest, ami jól jelzi, hogy az ajánlatkérők nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére a tenderekben – derül ki a jelentésből.