Változtatás nélkül hosszabbította meg a betéti kamatstopot a kormány hétfő esti rendeletében.

  • A kabinet 2022. november 22-től vezetett be betéti kamatmaximumot március 31-ig.
  • Ezt azonban később 2023. június 30-ig meghosszabbította.
  • Ennek közelgő lejárta előtt pedig adott neki további három hónapot szeptember 30-ig az eddig kötött forint betéti szerződésekre.

Hamarosan dönt a kormány a kamatstop meghosszabbításáról

Heteken belül döntés születhet a lakáshitelek június végén lejáró kamatstopjáról. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter legutóbbi nyilatkozata alapján azonban nem lenne meglepő azok újabb meghosszabítása. Az érintett adósok számára több tízezer forint lehet a döntés tétje havonta. Bővebben>>>

Nem mindenkire érvényes a kamatstop

A kormány döntése nem általános, mindenkire egyformán érvényes betéti kamatstopot határoz meg.

  • Csak egyes intézményi befektetők (nyugdíjpénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok),
  • és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeiknek a kamatát maximalizálta.

Ezeknek az ügyfeleknek a bankok nem adhattak magasabb betéti kamatot a három hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél. Ez a kamatstop bevezetésekor 12,82 százalék volt, márciusban 14 százalék fölött járt, de még a napokban is 12,50 százalékot tett ki.

Miért döntött így a kormány?

A kormány a Bank360.hu szerint arra hivatkozva hozta, majd hosszabbította meg az intézkedést, hogy a befektetők kihasználták a helyzetet, és olyan jövedelemre tettek szert, amely a jelenlegi helyzetben nem indokolt, ugyanis kockázatmentesen realizálták akár a 18 százalékos jegybanki irányadó kamatot.

Az MNB irányadó kamata mostanra 16 százalékra csökkent, a kormány pedig július 1-től a betéti kamatokból származó jövedelmekre is kiveti a 13 százalékos szochót a 15 százalékos kamatadón felül.

A kormány a betéti kamatstop márciusi meghosszabbításakor megtiltotta a jegybanki diszkontkötvények vásárlását is mindazoknak, akikre a betéti kamatstop vonatkozik.

Most ezt a tilalmat szintén kitolta szeptember 30-ig. Az indoklás itt is az volt, hogy megakadályozza a méltánytalan jövedelemszerzést a jegybank által újonnan bevezetett diszkontkötvényeken keresztül.

Az átlagos lakossági kisbefektetőknek egyelőre inkább a szocho miatt fájhat a fejük, ugyanis eleve nem kapnak olyan magas betéti kamatot a bankoktól még a legjobb ajánlatokban sem, hogy az beleütközzön a kamatstopba, a vállalatok banki betétjeire pedig nem vonatkozik a kamatkorlátozás.

Néhány nap van hátra: így lehet megúszni a szociális hozzájárulási adót

A befektetőknek most igazán érdemes sietniük, hiszen a kamatadó levonása után megmaradó összeggel számolva 18 százalékkal több nettó kamatot kapnak a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó 2023. július 1-jei bevezetése miatt, ha még 2023. június 30-ig lekötik betéteiket, akár hosszú távra is. Bővebben>>>