A KSH szerdán közzétett adatai szerint a kiskereskedelemi forgalom 6,2 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbival összevetve a naptárhatástól megtisztított és a nyers adatok szerint egyaránt, míg januárban 8,7 százalékkal emelkedett. Suppan kommentárjában kiemelte: a háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom növekedését jelentősen támogatja a devizahitelek idei elszámolása, mivel ez érdemben növeli a háztartások elkölthető jövedelmét.

A kiskereskedelemi teljesítmény esetében továbbra is nagy szerepet játszik a nem élelmiszer (pl. ruházat), illetve az üzemanyag forgalom - vélekedett Barczel Vivien és Ürmössy Gergely. Az Erste Bank elemzői szerint érdemes lesz szoros figyelemmel követni a márciusi kiskereskedelmi adatokat, amelyben már részben tükröződni fog a vasárnapi zárva tartás hatása is. Mindhárom mutató esetében biztatóak az idei kilátások, a következő hónapokban is folytatódhat a makrogazdasági teljesítmény erősödése - tették hozzá az elemzők.

Vámos György szerint a forgalom bővülésében nagy szerepet játszik az online pénztárgépek bekötésének köszönhető piactisztulás, de a következő hónapok tendenciájával kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek hatása folyamatosan megjelenik az éves bázisban, mivel tavaly évkezdettől fokozatosan nőtt az online pénztárgépek száma.