Fontos árat módosított a kormány a Magyar Közlöny 139. számában. Meghatározták az egyetemes szolgáltató által az I. árkategória esetében alkalmazandó díjakat. Ez október 1-jétől egységesen 2,256 forint/MJ. Egy 2016-os rendeletet módosítottak ezzel, abban 2,264 forint/MJ szerepelt – számolt be róla az Infostart.

Eddig a különböző gázszolgáltatóknál ez az ár más és más volt. Volt ahol a most egységesített (Budapesten is) 2,256 forint, de van olyan hely, ahol ez a szám 2,2364 forint (OPUS-TIGÁZ). A fogyasztók jelentős részénél éves szinten pár száz forintos csökkenést jelent majd az új, egységes ár, ha a rezsicsökkentett mennyiség felső határa közelében fogyasztanak (63 645 MJ, azaz legkevesebb 1729 köbméter).

Az említett OPUS-TIGÁZ körzetébe tartozóknál azonban már több ezer forintról van szó, hasonló feltételek esetén.

Kedden az MVM honlapján is megjelent ezzel kapcsolatban egy közlemény, amiben azt írják, hogy október 1-jétől a korábban elosztónként eltérő árakat az egész országra a legalacsonyabb árszinten egységesítették az egyetemes földgázszolgáltatásban.

Az egységesítéssel 2,5 millió ügyfél részére minimális mértékben csökkent a rezsicsökkentett áron igénybe vehető földgáz ára az átlagfogyasztás változatlan mértékéig (63 645 MJ/év, legalább 1729 köbméter/év)

– írja az MVM.