Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében csökkent leginkább házasodási kedv az idei év első negyedévében, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Ez persze nem lehet véletlen, hiszen ma egy kisebb 30-40 fős lakodalom 700 ezer forintnál kezdődik, egy nagyobb 100 fő feletti pedig 3-7 millió forintot is taksál, de a felső határ a csillagos ég, írja a Qjob.blog

Nagyjából személyenként 30 és 60 ezer forint közötti összeggel kell számolni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti:

  • egy 120 fős esküvő nagyjából 3,6-7,2 millió forint körül,
  • egy 200 fős esemény pedig 6-12 millió forintba is kerülhet. 

Nagyot fékezett a házasságok száma

Budapesten 2023. januárja és márciusa között 949 pár kötött házasságot, 49 százalékkal kevesebben, mint 2022 azonos időszakában. A győri régióban is nagyot zuhant a házassági kedv, utóbbi megyében 50 százalékkal kevesebben léptek frigyre 2023 első negyedévében, mint egy évvel korábban.

Országosan az első negyedévben 6,3 ezer pár kötött házasságot, ez egy év alatt jelentős, 39 százalékos visszaesést jelent.

Tavalyi évben összesen a KSH adatai szerint 64 ezer lakodalom volt, egy évvel korábban pedig még 72 ezer.

A statisztikai adatokból az látszik, hogy a csökkenés az összes megyét érinti, legkisebb mértékben Békés megyét, ahol 18 százalékkal kevesebb volt a lakodalmak száma és Fejér megyét, ahol  az országos csökkenés felét mérték, itt csak 25 százalékkal kevesebb házasságot kötöttek.

Bár azt is kiemeli a KSH, hogy a csökkenés ellenére 2000 óta ez a hetedik legmagasabb házasságkötési szám az első negyedéves időszakok tekintve.

 

 

 

Gyors igen vagy még az sem: halasztják az inflációs lagzikat

Sokan bíznak abban, hogy egy későbbi időpontban talán kevesebből is kijön az esküvő. Tavaly még 4 millióból meg lehetett úszni egy 80 fős lakodalmat, most akár 8 millióba is belekerülhet. Bővebben --->