A kormánynak még ki kell dolgoznia a részleteket, de jövőre biztosan bevezeti az egynapos autópálya-matricát – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a vg.hu-val.

Az egynapos autópálya-matrica bevezetésének határideje 2024. március 25. 

Ehhez a határidőhöz az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta irányelve szerint kell igazodni itthon is, tehát az egynapos matricát kötelező lesz bevezetni.

Hiányzik az egynapos autópálya-matrica? Szavazhatunk róla

Magyarországon egyelőre csak az autósok igény-felmérése kezdődött el, de van olyan ország, ahol már bejelentették a módosítást. Bővebben>>>

Az árakról még nem jutottak dűlőre

Még nem tudni, hogy ennek átültetése a magyar útdíjrendszerbe pontosan mikor esedékes.

Jelen pillanatban sem az egynapos használati jogosultság ára, sem a hazai bevezetés pontos dátuma tekintetében nem született még döntés

– jelentette az ÉKM.

Jelenleg a legolcsóbb matrica a tíznapos, amelynek az ára jármű-kategóriánként változik 2750 és 8000 forint között. Az is ezt kénytelen megvenni, aki belép az országhatáron, és aznap elhagyja az ország területét. Ennél természetesen jóval olcsóbb lenne az egynapos jogosultság, ami nem az uniós tagállamok érdeke, mégis kötelező lesz bevezetni.

A kormányzat 15 százalékos inflációt jósol idén, úgyhogy ilyen mértékben nőhet jövőre a matricák ára, ha ez az inflációs szint tényleg bekövetkezik.

Az éves engedély 56 568 ezer forintra nőhet, aminek a 9 százaléka 5091 forint lenne, ami egyenlő lenne az egynapos matrica árával.

Elkerülhető a büntetés a jogosulatlan úthasználatért

Kevesen tudják, hogy az autópályamatricák árának idei emelkedésével a bírságok összege is emelkedett, ezért nem árt tisztában lenni a tipikus felhasználói tévesztésekkel, hogy elkerülhessük a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott büntetéseket. Bővebben>>>