Két lakossági állampapír hirdetményei között észlelhető a húsvéti változás: az ÁKK által hetente kibocsátott két, egyaránt egyéves futamidejű állampapír hozama 6,5-ről 6 százalékra csökken. Aki még március 27-én, szerdán jegyez a papírokból, még biztosan a magasabb kamatot kapja.

A csökkenés oka

A kamat csökkentése érthető, mivel időközben egyrészt a jegybanki alapkamat is jókorát csökkent, és jelenlegi 8,25 százalékos mértéke a jegybanki előrejelzés szerint a következő hónapokban 6,5-7 százalék közé csökken, amit valószínűleg további, bár lassabb mérséklés követ. A 3 éves lejáratú FixMÁP 7 százalékot kínál éves szinten az egész futamidőre, és elvben logikus, hogy ha 3 évre kötjük le pénzünk, az érzékelhetően magasabb kamatot biztosítson, mint ha egy évre, így a 6 százalék arányosnak tűnik.

Vonzóbb a FixMÁP

A 3 évre kapott éves 7 százalék ugyanakkor jelenleg lényegesen vonzóbbnak tűnik, mivel elvileg, ha jövőre teljesül a 3 éves inflációs cél, akkor vélhetően a kamatszint is közelebb kerül ehhez az értékhez, rövidebb és hosszabb lejáratokra egyaránt, így ezzel bebiztosítható a később elérhetőhöz képest magasabb kamatszint. Ugyanakkor az állam is lényegesnek tarthatja a költségvetés korábban tervezetnél lassabb hiánycsökkentése mellett, hogy hogy hosszabb lejáratú papírokat vegyenek a befektetők, így tervezhetőbb legyen a hiány finanszírozása.

PMÁP egy évre: árfolyamkockázat

A Prémium Magyar Állampapír jelenleg kapható sorozata ugyan a jövő április kamatfizetésig 7,9 százalékos kamatot ad, és ha a mostani kondíciók mellett, 1 százalékos költséggel lehet majd akkor is visszaváltani, akkor ott nagyjából 6,9 százalék érhető el egy évre, viszont nincs garancia arra, hogy a visszavásárlási árfolyam nem változik. Ha pedig tovább akarjuk megtartani, immár mint inflációkövető kötvényt (jövő áprilistól már az idei infláció alapján kamatozik), akkor nem érdemes már összevetni az egyéves papír kamatával.