A jól működő immunrendszerhez megfelelő vitamin és ásványi anyag szintre van szükség. Változatos étrend segítségével ezek többségét természetes úton is be lehet vinni a szervezetbe, azonban bizonyos életkor, speciális diéta vagy betegség miatt sok esetben pótolni kell közülük néhányat.
Ilyenkor azonban csak meghatározott ideig tartó, néhány hetes, vagy hónapos kúrát érdemes tartani és kerülni a túlzott nagy mennyiségek bevételét. Továbbá fontos tájékozódni arról is, hogy mennyi a megfelelő napi beviteli mennyiség és ez alapján kiválasztani a megfelelő vitaminkészítményeket.
A szervezetünkbe kerülő tápanyagok folyamatosan kölcsönhatásban állnak egymással, így a rendszeres alkoholfogyasztás, vagy a dohányzás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását. A kávéban és a teában található csersav, a hétköznapi szódabikarbóna vagy a szénsavas italok fogyasztása is csökkentik például a B1 vitamin felszívódását.
A Semmelweis Egyetem KliniKaland néven futó animációs sorozatának új epizódja összefoglalja, hogy melyek a vízben és zsírban oldódó vitaminok, ezek mennyi idő alatt fejtik ki a hatásukat, illetve melyek a vitaminokban gazdag ételek, és ezeket a főzés során hogyan készítsük el annak érdekében, hogy minél több tápanyag megmaradjon bennük.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Legolvasottabb
Valami nagyon megváltozott a munkaerőpiacon: ezeket a vezetőket keresik a munkáltatók
Nagyot gyengült a forint
Most érkezett: katonai drónok támadtak Zelenszkij gépére, áttörték a légtérzárat
Cicások figyelem: brutális szigor jön, teljesen megváltozik az állattartás
Ez volt eddig a magyarok kedvence az idén: 55 százalékos pluszban, aki ebbe fektetett
Orbán államtitkára megfejtette, miért férgesek a csokimikulások
Érkezett egy egészségügyi ígéret karácsonyra
Elengedte a magyar piacot a Revolut
Beindul a szemüvegbiznisz, a Google már mesterséges intelligenciát is épít bele