Magyarországon 2011 óta kiemelkedő mértékben, 29 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta, sőt, egyedülálló módon a koronavírus-járvány idején is több gyermek született a 2016-2019 közötti időszak átlagához képest.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) információi szerint az is tény ugyanakkor, hogy évről-évre csökken a szülőképes korú nők száma, ám ők arányaiban mégis egyre több gyermeket vállalnak.

A KINCS adatai arról is tanúskodnak, hogy

2022-ben háromszor annyit fordított a kormányzat családtámogatásokra, mint 2010-ben,

és ennek következtében míg 2010-ben öt vágyott gyermekből csupán három született meg, addig az utóbbi évben ötből négy.

Idei döntést segítő tényezők 

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan fontos állami támogatást és kedvezményt, amelyeket 2023-ban is igénybe vehetnek a magyar családok. 

Babaváró hitel

Ez egy különleges és népszerű gyermekvállalási támogatás, ugyanis az erre jogosultak akár 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelhez juthatnak. A családalapítás előtt álló vagy további gyermeke(ke)t tervező házaspároknak ez jó lehetőség arra, hogy a hitel kamatmentes maradjon, ehhez vállalni kell, hogy 5 éven belül gyermeke születik a párnak. A második gyermek – babaváró felvételét követő- születése után a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek születése után pedig a teljes fennálló tartozást elengedi az állam, így a babaváró hitel támogatássá válik. Fontos azonban, hogy a babavárónál gyermekvállalás szempontjából csak a hitelfelvétel után született gyermekek számítanak, a már meglévőek nem. A Babaváró hitel egy szabad felhasználású hiteltermék, ami azt jelenti, hogy bármire költhetitek. 

Családi otthonteremtési kedvezmény (csok)

Az otthonteremtési támogatások célja, hogy a családok saját otthonhoz jutását, illetve az otthon korszerűsítését, felújítását segítsék. Ebbe a körbe tartozik a legismertebb vissza nem térítendő segítség, a csok, amit azok a párok igényelhetnek, akiknek van már gyermekük, vagy vállalnának gyermeket. A feltételek 2023-ban sem változtak, vagyis ha előre vállalt gyermekre vennék igénybe a csokot, elvárás, hogy a pár megházasodjon, és legalább az egyik félnek 40 évnél fiatalabbnak kell lennie. A gyermekvállalás teljesítésének határideje egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermeknél 8 év, három gyermeknél 10 év. A csok elnyerhető összege gyermekszámtól függően 600 ezer és 10 millió forint közötti. Több bank honlapján kalkulátor segíti a konkrét esetben igényelhető támogatás összegének megismerését.

Falusi csok

A Magyar Falu Program keretében a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez és felújításához családi otthonteremtési kedvezményt, falusi csokot lehet igénybe venni használt lakás vásárlására és bővítésére, korszerűsítésére, vagy meglévő lakás bővítésére, korszerűsítésére. Ez a támogatás az úgynevezett preferált kistelepüléseken érhető el, amelyeket a vonatkozó kormányrendeletből lehet tételesen megismerni.

A falusi csok összege egy gyermekre 600 ezer forint, két gyermekre 2,6 millió forint, három vagy több gyermekre 10 millió forint. A támogatási összegnek legfeljebb a felét lehet költeni az ingatlan megvásárlására, a fennmaradó részt a felújításra. 

Diákhitel-tartozás felfüggesztése, csökkentése és elengedése

Akinek van diákhitele, érdemes tájékozódnia arról, hogy bizonyos esetekben mód van a törlesztés felfüggesztésére, illetve a tartozás csökkentésére vagy elengedésére. A diákhitellel rendelkező kismama a várandóssága 12. hetétől 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését. A törlesztés felfüggesztésére vonatkozó 3 éves időszakban csed, gyed, gyes ellátásokban való részesülés esetén az ügyleti kamat megfizetését az állam átvállalja, és ezzel az ellátásban részesülő apák is élhetnek, ha ők veszik igénybe az ellátást. Továbbá a diákhitellel rendelkező anya tartozásának felét elengedik a második gyermek megszületése után, illetve a harmadik gyermekének születése esetén a teljes diákhitel-tartozását elengedik. A diákhitellel rendelkező anya teljes tartozása elengedésre kerül, amennyiben még nem töltötte be a 30. életévét, és felsőoktatási tanulmányai alatt vagy az oklevél megszerzését követő két éven belül gyermeke születik. Ez utóbbi rendelkezés 2023. január 1-jétől érvényes.

Családi adó- és járulékkedvezmény

A családi adókedvezmény minden kedvezményezett eltartott után jár, aki elsősorban a gyermek lehet, aki után családi pótlékot folyósítanak, illetve a magzat, a várandósság 91. napjától a születésig. Kedvezményezett eltartott lehet még a saját jogán családi pótlékra jogosult és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély. Az adókedvezmény a kedvezményezett eltartottak számától függően havonta 10 ezer és 165 ezer forint között alakul. 2023. január 1-től minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66 670 forinttal növelt összegben vehető igénybe a családi kedvezmény.

Négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentessége

Azok az anyák, akik négy, vagy több gyermeket nevelnek, mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól életük végéig. Az adómentesség az összevont adóalapba tartozó, munkából származó jövedelmekre vonatkozik. 

25 év alattiak szja-mentessége

A 25 év alatti fiataloknak a munkaviszonyból származó jövedelmükre nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A kedvezmény munkaviszonyból származó jövedelemre vehető igénybe.

30 év alatti anyák szja-mentessége

Azoknak az anyáknak, akik még nem töltötték be 30. életévüket, és gyermeket vállalnak, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük 30 éves korukig. A kedvezmény a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre, illetve a magzatra tekintettel is érvényesíthető. Ez a mentesség 2023. január 1-től igényelhető.

Csecsemőgondozási díj (csed) és a gyermekgondozási díj (gyed)

A 30 év alatti, valamint a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességének hatására emelkedik a csecsemőgondozási díj (csed) és a gyermekgondozási díj (gyed) összege is, további anyagi támogatást biztosítva ezzel az érintett családoknak. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kiszámolta, hogy ez pontosan mit jelent a gyakorlatban.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly év végi bejelentése alapján 2023. január 1-jétől személyi jövedelemadó mentességet élveznek azok a nők, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket, hasonlóan a négygyermekes anyákhoz, akiknek már 2020 óta nem kell szja-t fizetniük. Ez a lehetőség nemcsak a munkabérre vonatkozik, hanem a gyermekgondozási ellátásokra is, melyek összege ezáltal jelentősen nő.

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár korábban elmondta, hogy a csecsemőgondozási díj (csed) összege – melyet közvetlenül a szülést követően 168 napig kapnak az édesanyák – 2021 júliusa óta megegyezik a korábbi fizetés 100 százalékával. Ebből alapesetben csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le, de mivel a 30 éves koruk előtt szülő nők és a negyedik gyermeküknek életet adó nők is mentesülnek az szja megfizetése alól, így a korábbi bruttó fizetésükkel azonos összegű csedet kaphatnak kézhez. Az szja-mentesség az átlagbér mértékéig, azaz 500 ezer forintig érvényesíthető, így havonta akár 75 ezer forintot is megtakaríthatnak a 30 év alatti, valamint a négygyermekes édesanyák. 

A gyermekgondozási díj (gyed) a gyermek féléves korától kétéves koráig jár. Ennek összege a korábbi fizetés 70 százaléka, ami 2023-ban maximum 324 800 forint lehet, és mellette akár nyolc órában is dolgozhatnak az édesanyák. A gyedösszege az szja-mentesség hatására 20 százalékkal emelkedhet, mivel csak a 10 százalék nyugdíjjárulékot vonják le belőle, a 15 százalékos szja-t nem. Ez a gyed maximumban részesülő anyák esetében közel havi 50 ezer forintos jövedelem növekedést jelenthet.

A fiatalok bevétele 30 százalékkal emelkedhet

A gyermeket vállaló fiatal párokra vonatkozóan mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a családalapítást követően harmadával nőhet a nettó jövedelmük. 

Például egy fiatal 27 éves pár, akik bruttó 400-400 ezer forintot keresnek, a családalapítás előtt összesen 532 ezer forintot visznek haza. Ha összeházasodnak, és megszületik az első gyermekük, akkor az édesanya szja-mentessége, a családi adókedvezmény, az első házasok adókedvezménye és a családi pótlék igénybevétele okán 693 ezer forintra nő a nettó jövedelmük, azaz 30 százalékkal több bevételre tesznek szert. Emellett 2023-ban változatlan feltételekkel vehetik fel a 10 millió forintos babaváró támogatást, ami a gyermek megszületését követően azonnal kamatmentes kölcsönné válik. Ha az anyának diákhitele is volt, akkor pedig azt is teljes egészében elengedi az állam.

Ezek a lehetőségek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a húszas éveikben járó párok családalapításának minél kevesebb anyagi akadálya legyen, és ne kelljen halasztaniuk a gyermekvállalást.

Budapesti trendforduló?

A KSH Térkép című kiadványának legutóbbi jelentésese szerint – amelyről a Napi.hu is beszámolt – tavaly az első kilenc hónapban 15 százalékkal kevesebb baba született a fővárosban, mint 2021 azonos időszakában, továbbá csökkent a házasságkötések száma is, 14 százalékkal kevesebben léptek frigyre január és szeptember között.Az is kiderült, hogy tavaly az év első kilenc hónapjában összesen 66,1 ezer gyermek született, ami 3,3 ezer újszülöttel, 4,8 százalékkal kevesebbet jelent, mint 2021 azonos időszakában.
Csökkent a házasságok száma is: 2022 első háromnegyed évében 53,3 ezer pár kötött házasságot, számuk 8,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.