Amennyiben még sem a férjnek, sem a feleségnek nem született gyermeke, de korábban voltak házasok, akkor felvehetik a tízmillió forintos kamatmentes támogatást - mondta Novák Katalin államtitkár az MTI beszámolója szerint.

A 18-40 év közötti életkori megkötés csak a feleségekre vonatkozik, a férjükre nem. Ha azonban valamelyiküknek született már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie. Így például ha egy 40 év alatti, elvált, gyermekes nő újra férjhez megy egy első házasságát kötő férfihez, akkor ők igényelhetik a támogatást.

A kölcsönt a házaspár minden esetben közösen veszi fel, és törleszti - sorolta Novák. Fontos szabály továbbá, hogy az özvegység nem számít korábbi házasságnak, így akinek meghalt a házastársa, az "első házasnak" számít támogatási szempontból.

A támogatás további feltétele a legalább hároméves munka- vagy felsőoktatási jogviszony.

A legfeljebb tízmillió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel 2019. júliustól vehető fel, a lehetőséggel 2022 végéig lehet élni. Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre. A második gyerek születésénél további három évre felfüggesztik a törlesztést és elengedik a tőketartozás 30 százalékát. A harmadik gyerek megszületésénél pedig a hitel további részét is teljes egészében elengedik.

Ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni. Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg - tette hozzá az államtitkár.

Orbán Viktor kormányfő február 10-i évértékelőjén jelentette be, hogy a kormány hétpontos családvédelmi akciótervet indítja útjára. Ennek az egyik legtöbbet emlegetett eleme a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásának elindítása. Az akkori bejelentés szerint minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében újabb 3 évre felfüggesztik és a tőketartozás a harmadát elengedik, a harmadik gyermeknél a maradék tőketartozást elengedik. Azóta Novák Katalin többféleképpen cizellálta a szabályokat - ma pedig előkerült a legújabb változat.

Az idő pedig fogy, mivel Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap azt közölte, hogy a kabinet rövidesen, akár még februárban benyújthatja az akcióterv megvalósításhoz szükséges indítványokat. Ez a tervek szerint négy törvényt érint majd: hozzányúlnak a a költségvetési és az egészségbiztosítási törvényhez, a Munka törvénykönyvéhez, valamint az adótörvényekhez.