Alapesetben 600 ülőhely mellett 12 kerékpár szállítható ezen a járműtípuson, amelyet a bővítés során 36 bicikli egyidejű elhelyezésére tesz alkalmassá a MÁV-START. A KISS motorvonatokat vissza nem térítendő európai uniós támogatásból – részben a Széchenyi Terv, részben Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló projektek lebonyolításával – szerezte be a MÁV-START, összesen 232,125 milliárd forint értékben.

Megkezdődtek az átalakítási munkálatok a MÁV-VAGON szolnoki üzemében, a KISS-ek karbantartására kialakított telephelyen, hogy a nyári megnövekedett kerékpáros igényeket még inkább ki tudja szolgálni a MÁV-START. Az átalakítást követően 24-gyel több kerékpár szállítására lesznek alkalmasak az emeletes motorvonatok – írja közleményében a MÁV. 

Az úgynevezett „téli üzemmód” esetében a KISS motorvonatokon 600 ülőhely és 12 kerékpárhely található. A „nyári üzemmódra” való átszerelés után járművenként 36 bicikli biztonságos szállítására lesz lehetőség.

A megemelt kerékpáros kapacitású járművek először a Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár közötti G43-as járatokban fognak közlekedni most szombattól, segítve a Velencei-tó kerékpáros kiszolgálását, valamint több jármű a Budapest–Vác–Szob vonalon fog közlekedni a Dunakanyarban.

Várhatóan júliusban a népszerű, Szob és Fonyód között közlekedő Jégmadár expresszben is forgalomba állnak majd a nagyobb kerékpáros befogadóképességű emeletes járművek. Az utazások kiszámíthatósága érdekében erre a járatra ezután is kötelező marad a helyjegy és a kerékpárhelyjegy váltása.