Vége a 600 forint feletti üzemanyagáraknak, ugyanis december 6-án, szerdán olyan árváltozás lesz a hazai benzinkutakon, aminek biztosan örülni fognak az autósok. A Mikulás most nem csak a gyerekeknek, de a szülőknek is hoz némi ajándékot, mégpedig azt, hogy mind a benzin, mind a gázolaj ára 600 forint alá esik – írja a promotions.hu.

A múlt héten az OPEC ülés idején a Brent ára 84 dollár közelébe ugrott. Aztán gyorsan vissza is ment, miután a tagok nem tudtak megállapodni az újabb kitermelés csökkentéséről. Szaúd-Arábia ettől függetlenül az ázsiai országok részére olcsóbban fogja adni az olajat, de ez nem volt képes hosszabb távon magasabb szinten tartani az olaj árát.

A piaci túlkínálat miatt az olaj ára csökkenő tendenciát mutat, ami az év elején is kitarthat még. Ennek fejében az érkező jövedéki adóemelés sem lesz annyira húsbavágó; és távolinak látszik az a 700 forintos lélektani határ is, amivel egy ideje riogatnak az elemzők.

A múlt hét elején a Brent olaj ára 79 dolláron indított, vasárnap pedig 78 dollárral zárt; a dollár árfolyama pedig 378-379 forintos szinten mozgott. Emiatt a kiskereskedelmi árakban nem számítottak növekedésre, inkább kicsi mérséklődést.

December 6-ától a gázolaj esetében bruttó 6 forinttal lehet kevesebb a kiskereskedelmi ár a kutakon. Ezzel a gázolaj átlagára is lecsökken a 600 forintos szint alá:  a 95-ös benzin átlagára szerdától várhatóan: 577 Ft/liter, a gázolajé pedig  598 Ft/liter.