Bővül a Debreceni Egyetem science parkja, a járműlabor a tervek szerint 2024-re épül fel.

Az intézmény műszaki kari épületeinek felújítása és bővítése után újabb meghatározó, a műszaki oktatást és kutatás-fejlesztést elősegítő beruházás indul az intézményben. A debreceni autóipari központ oktatási és innovációs fejlesztéseihez kapcsolódva járműlabort és mini tesztpályát építenek az egyetem 74 hektáros tudományos, technológiai és innovációs parkjában.

A Vezér úti ipari parkban megvalósuló beruházás 4,41 milliárd forint kormányzati támogatásból valósul meg. A kivitelezési közbeszerzést a HUNÉP Zrt. nyerte el.

Gyakorlattal adnak értelmet az elméleti alapoknak

A modern, jól felszerelt mintegy 2700 négyzetméternyi alapterületen képes kiszolgálni mind az elméleti képzést, mind az egyes műszaki mérnöki képzések gyakorlati oktatásainak eltérő jellegű igényeit.

Az épületben járműlaborok, mechatronika- és robotikaképzésre hivatott labortermek, gépjármű szerelőműhelyek, illetve kisebb létszámú kurzusok megtartására alkalmas tantermek kapnak helyet. A kijelölt területen tesztpályát is kialakítanak, valamint üzemanyag tárolására alkalmas tartályokat is elhelyeznek.

A több funkciós új oktató, kutató és fejlesztő laboratórium központi szerepet tölt majd be a térség járműipari beruházásaihoz (BMW, Vitesco, Schaeffler, CATL, Semcorp, Eve Power, EcoPro) kapcsolódó képzésfejlesztésben.

Az MTI szerint a beruházás szorosan illeszkedik az intézmény évek óta tartó, a műszaki- illetve természettudományi, valamint technológiai területet célzó stratégiai fejlesztési programjába.

A Debreceni Egyetemi Ipari Park jelenleg az ország egyetlen egyetemi ipari parkja, ahol a kutató fejlesztő, szaktanácsadási, illetve szolgáltató tevékenység mellett itt az oktatás gyakorlati oldala is bemutatható, továbbá nemzetközi szinten is jelentős innovációs technológiai platform kialakítására ad lehetőséget.