Különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt kezdeményezi a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség egy érdekképviseleti szerv két elnökségi tagjának letartóztatását egy folyamatban lévő nyomozásban – közölte a főügyészség pénteken az MTI-vel.

Az Audi Hungaria Zrt. megerősítette, hogy az érintett szervezet az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ).

A főügyészség a közleményben azt írta, hogy a megalapozott gyanú szerint az egyik elnökségi tag 2019-ben létrehozott egy kft.-t, aminek egy személyben tulajdonosa és ügyvezetője lett. A gazdasági társaság a létrehozását követően két év alatt közel 537 millió forint értékben állított ki fiktív számlákat az érdekképviselet felé, amelyek mögött valós tevékenység nem volt.

számlák ellenértékének kifizetését a szakszervezet részéről minden esetben a terhelt teljesítette a saját ügyvezetése alatt álló cég felé. A férfi cége kizárólag az érdekképviseleti szervvel áll gazdasági kapcsolatban, így megalapozott a gyanú, hogy a céget a férfi az autógyártó cég érdekképviseleti szerve vagyonának eltulajdonítása céljából hozta létre – írták.

Hozzátették: a férfi az érdekképviseleti szerv beszámolóit több esetben ellentmondó tartalommal maga nyújtotta be a bíróságra, a beszámolókat könyvvizsgáló nem vizsgálta, pedig kötelező lett volna.

A gyanúsított az elkövetési idő alatt tíz ingatlant vásárolt. Amikor tudomására jutott az eljárás, az ingatlanokat a testvérének ajándékozta. Kilenc ingatlan esetében ennek ellenére zár alá vételt rendeltek el.

A másik elnökségi tag igazolható jogcím nélkül mintegy 60 millió forintot vett fel készpénzben a szakszervezet bankszámlájáról. Az összeg egy részét a férfi saját bankszámlájára fizette be, másik részét online szerencsejátékra költötte.

Az ügyészség álláspontja szerint mindkét férfival szemben megállapítható a szökés-elrejtőzés veszélye, tartani lehet az eljárás nehezítésétől és a bűnismétlés lehetőségétől.

Az Audi Hungaria Zrt. szerint Németh Sándor, az AHFSZ elnöke csütörtökön tájékoztatta a vállalat vezetését arról, hogy aznap a rendőrség őrizetbe vette a szakszervezet két vezető tisztségviselőjét és a hatóság további nyomozati cselekményeket folytat a szakszervezet vállalat területén található irodáiban.

Óriási bajt észleltek a Volkswagen-gyárakban

A probléma fennakadást jelentett az értékesítőknél és a márkaszervizekben is. Bővebben.