Az ÁKK közleménye szerint az új nettó finanszírozási igény 1467 milliárd forinttal magasabb, mint az eredeti, tavaly december elején közzétett terv.

Mint fogalmaznak, a forint intézményi piaci kibocsátásának emelése biztosítja nagyrészt a megemelkedett finanszírozási szükséglet fedezését, melyet az év elejétől az aukciókon tapasztalt magasabb intézményi kereslet tesz lehetővé.

Hozzátették, eddig a vártnak megfelelően alakult a lakossági értékesítés mennyisége, azonban annak szerkezete megváltozott: a decemberben megfogalmazott cél, a két százalékos GDP-arányos nettó lakossági finanszírozás fennmarad, azonban a lakossági diszkontkincstárjegy-állomány lassabban csökken, ezért a tervezettnél 300 milliárd forinttal lehet kevesebb a lakossági termékek nettó értékesítése.

diszkont kincstárjegyek év végére tervezett állományán, valamint a devizafinanszírozáson is emelt az ÁKK – írják. Előbbit a lakossági és intézményi piacokon látható kereslet tette lehetővé.

Az idei évre tervezett kibocsátások összértéke 10 272 milliárd forintról 11 648 milliárdra nő. Leszögezik, hogy a 2024-re vonatkozó új kibocsátási terv március végéig 39 százalékban teljesült.

Olcsóbb lett az államadósság finanszírozása

Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az ÁKK.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->