A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A kormány határozata értelmében a konstrukciók számára 2026-ig további 45 milliárd forintot biztosít. Az agrárium nemzetgazdasági és élelmiszer ellátásbiztonsági szempontból kiemelt, stratégiai ágazat, ezért a magyar kormány elkötelezett az agráriumot sújtó nehézségek leküzdésében, a magyar gazdák finanszírozási problémáinak megoldásában.

A háború következtében az agráriumban is válság alakult ki, több mint ezerszeresére emelkedett ukrán gabonaimport tönkretette az európai gazdák, termelők értékesítési lehetőségeit, ráadásul az elmúlt év történelmi mértékű aszálya az idei évben is a termelésmennyiség csökkenésével fenyeget – fogalmazott a miniszter.

A gazdák finanszírozási problémáinak megoldása, továbbá az agrárium támogatása érdekében a kormány 2024. június 30-ig kétféle Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciót (ASZK) is elérhetővé tett az ágazat szereplői számára, amely rendkívül kedvező kamat mellett biztosít forrást a gazdák számára.

A normál ASZK a nettó ügyfélkamata 1 havi BUBOR szintjével egyezik meg, míg a többlettámogatott ASZK 5 százalékos nettó kamatszinten érhető el, maximum 3 éves futamidő mellett.

A többletforrásnak köszönhetően 2024 és 2026 között mintegy 420 milliárd forinttal emelkedik a kihelyezhető hitelállomány összege, ami jelentős segítséget jelent az ágazat számára. Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók jelenleg is népszerűek, a hitelcélok tekintetében az állattenyésztés, élelmiszeripar, szántóföld és kertészet a legnépszerűbbek. A legnagyobb fennálló hitelkerettel a mikrovállalkozások és családi gazdasági rendelkeznek.

A kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét. Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók hitelkeretének kibővítése, így az agrárium teljesítményének támogatása ehhez járul hozzá.