Jelentőst engedményeket tesz a Lufthansa az Európai Bizottságnak, hogy az unió jóváhagyja az üzletet, melynek révén Európa legnagyobb bevételű légitársasága komoly részesedést szerezne az olasz állami tulajdonú ITA Airwaysben – közölték a Politicoval az ügylet részleteire rálátó források.

A Lufthansa az elmúlt 20 évben három kisebb európai légitársaságot vásárolt fel. Az uniós tisztviselők szerint jelentős versenyjogi aggályokat vet fel a cég további terjeszkedése, az így szerzett domináns pozíció számottevően torzítaná az európai légi közlekedési piacot.

A Lufthansa korábban kötelezettséget vállalt: két évig különválasztja a saját és az ITA üzletágát. A Bizottság viszont 10 éves kötelezettségvállalást kért.

Olaszország kontra Bizottság

Margrethe Vestager, a Bizottság versenyjogért felelős biztosa hangsúlyozta: amennyiben nem sikerül jóváhagyni a versenyjogi dilemmákat, a Bizottság megvétózza az üzletet.

Az új ajánlat az utolsó kísérlet a Bizottság aggályainak megválaszolására.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes az ANSA hírügynökség múlt heti jelentése szerint „Olaszország elleni súlyos támadásnak, ellenséges cselekedetnek” minősített az üzlet megvétózását.

Giorgia Meloni, miniszterelnök már szeptemberben szóvá tette, hogy a Bizottság blokkolja a kormány által javasolt üzletet.

Az ITA fennmaradása lehet a tét

Carsten Spohr, a Lufthansa vezetője szerint az se biztos, hogy az ITA  az üzlet nélkül egyáltalán fenntudna maradni.

A német vállalat arról is egyeztetett az Európai Bizottsággal, hogy a Lufthansa miként tudnák kivonni bevételi részesedését a United Airlines-szal közös vállalatából.