A német vonatvezetőket képviselő szakszervezet szerdán 24 órás sztrájkra szólította fel tagjait. A GDL szakszervezete közölte, hogy a munkabeszüntetés csütörtök 22 órától péntek 22 óráig fog tartani, és a Deutsche Bahn személyszállítással foglalkozó járatait fogja érinteni. Emellett csütörtök este 6 órától a tehervonatok sem kezdik meg a munkát. 

A sztrájk a november 16-20-i események sorozatát követi, amikor a Deutsche Bahn jelentősen csökkentett menetrenddel közlekedett – írja az AP. A figyelmeztető sztrájk gyakori taktika a német bértárgyalásokon, de a GDL hamarosan további lépésekre készül.

Ennek következményeként november 24-én Claus Weselsky, a GDL elnöke kijelentette, hogy a Deutsche Bahnnal folytatott tárgyalások csupán két alkalom után kudarcba fulladtak, a szakszervezet pedig már el is indította a szavazást tagjai körében a teljes körű sztrájkról. Ennek eredményét várhatóan december 19-én közlik.

35 órás munkahét és 555 eurós béremelés

A legnagyobb kérdést jelenleg a szakszervezet követelései jelentik, amelyben a dolgozók munkaidejét csökkentenék 38-ról 35 órára, mindezt a mostani fizetés megtartásával. A munkáltatók egyelőre elzárkóztak ennek elfogadásától. 

A GDL emellett havi 555 eurós (210 ezer forint) béremelést követel a munkavállalói számára, valamint egyszeri 3000 euró (1,14 millió forint) kifizetését az infláció ellensúlyozására. A Deutsche Bahn szerint egy 11 százalékos emelést jelentő ajánlat már korábban megszületett. 

(Kiffer Anna)