Az Ukrajna elleni orosz támadás második évfordulójának előestéjén, pénteken ismerteti a Fehér Ház a Moszkva elleni újabb büntetőintézkedések részleteit.

Az előzetes bejelentések szerint „átfogó szankciócsomagot” állítottak össze.

Az eredeti terveket módosították „kifejezetten Alekszej Navalnij halálával kapcsolatos további szankciókkal egészítik ki” – ismertette John Kirby, az amerikai elnök hivatalának nemzetbiztonsági szóvivője.

A csomaggal nemcsak az Ukrajna elleni háború miatt vonják felességre Oroszországot, hanem azért is, ami „Alekszej Navalnijjal történt”

– hangsúlyozta a szóvívó a Spiegel német hírportál összefoglalója szerint.

A Fehér Ház meggyőződése szerint az orosz elnök, Vlagyimir Putyin felelős az ellenzéki politikus haláláért, függetlenül attól, hogy milyen eredményre jutnak az eset körülményeit vizsgáló elemzések - jelentette ki John Kirby.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. A 47 éves politikus azóta volt börtönben, hogy 2021 elején visszatért Oroszországba, és egészségi állapota hónapok óta romlott. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Alekszej Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Holttestét a büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók.

A halálhírre reagálva Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt héten úgy fogalmazott: Oroszország a felelős azért a helyzetért, amely Alexej Navalnij halálához vezetett, és ez rávilágít a Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét jellemző gyengeségre és korrupcióra.