A gázai civilek védelmére szólította fel telefonon Joe Biden amerikai elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt szombaton, ugyanakkor nem tért ki az esetleges tűzszünetre.

A Fehér Ház sajtóközleménye szerint a telefonbeszélgetés során Biden kiemelte, rendkívül fontos, hogy lehetővé tegyék a civilek elmenekülését a Gázai övezet harcok sújtotta részéről.

A vezetők emellett az izraeli katonai műveletről, valamint biztonsági kérdésekről egyeztettek – tették hozzá a közleményben.

Izraeli sajtóforrások szerint a beszélgetés mintegy háromnegyed órán át tartott, Biden pedig újságírók előtt azt mondta: nem említette a tűzszünet kérdését.

A beszélgetésre egy nappal azt követően került sor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatot fogadott el, amelyben a Gázai övezetnek szánt humanitárius segítség felgyorsítására szólítanak fel, és sürgős lépéseket szorgalmaznak "az ellenségeskedések fenntartható beszüntetése feltételeinek megteremtésére".

A határozatban nem tértek ki az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet közötti esetleges tűzszünetre.

Izrael a Gázai övezet ellen október elején indított megtorló akciója során az övezet hatóságai szerint már több mint 20 ezren haltak meg, többségében nők és gyerekek.