A 2,6 tonnás súlyú, méretében egy autóhoz hasonló tömböt 2021. március 21-én szándékosan leválasztották az ISS-ről azzal a várakozással, hogy a tárgy a Föld körül kering, majd évekkel később belép a légkörbe, és az el nem égett maradékai lakatlan területen landolnak.

Az előrejelzések szerint a megmaradt, akár több kilogrammot is elérő hulladékdarabok erős hang- és fényhatás mellett Németország területén csapodnak majd be.

A számítások azt mutatják, hogy a földet érés egy észak-déli irányban 35 kilométer széles  „folyosóban" történhet valahol a nyugati Ruhr-vidék és az ország keleti szélén fekvő  Cottbus között. Péntek késő estétől számítva 20 órán belül várható a becsapódás.

A szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (BKK) tájékoztatása szerint a lakosságot nem fenyegeti komoly veszély, de a fenyegetettség mértéke később még változhat. Mint ígérték, a fejleményekről folyamatosan tájékoztatnak - olvasható az n-tv.de német hírportálon. 

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent.

Használaton kívüli műholdak és több millió darab ócskavas kering Föld körüli pályán. A helyzeten tovább rontanak a piaci alapú űrhajózási vállalkozások, amelyek ugyan csak egyre inkább teleszemetelik a Föld körüli „űrteret” - írja hessenschau.de.