Emmanuel Macron francia elnök keddi albániai látogatása során kijelentette, hogy Európa újraegyesítésének felgyorsítása érdekében „inkább érzéki, mint bürokratikus” uniós bővítési folyamatot szeretne – írja a Politico.

Macron kritikával illette a brüsszeli rideg és bürokratikus gépezetet, mondván, hogy az EU-hoz való csatlakozás folyamatának inkább politikai és kevésbé technikai jellegűnek kellene lennie, gazdasági befektetésekkel a csatlakozási tárgyalások során, valamint erősebb politikai elkötelezettséggel a csatlakozni kívánó országok vezetőivel.

A szeretet erejével kell segítenünk. Remélem, hogy az elkövetkező hónapokban mi, európaiak megtaláljuk a módját annak, hogy újraegyesítsük kontinensünket

– mondta a francia államfő az Edi Rama albán miniszterelnökkel együtt tartott sajtótájékoztatón.

Instabilitás helyett uniós reformok és növekedés

Macron „tiranai szerenádja” néhány hónappal azután hangzott el, hogy az elnök francia fordulatot jelzett a bővítéssel kapcsolatban, és az EU növekedését és reformjait szorgalmazta a globális instabilitással szemben. Arról kérdezve, hogy Franciaország miért ellenezte az Albániával és Észak-Macedóniával 2019-ben folytatandó csatlakozási tárgyalások megnyitását, a francia elnök azt mondta: akkor ő volt az ünneprontó, mert a rendszer nem működött megfelelően.

Az albán miniszterelnök is lírai hangot ütött meg az EU-hoz való csatlakozásról, de prózaibb maradt, amikor újságíróknak azt mondta, hogy a blokkhoz való csatlakozás időbe telik, „hiszen nem lehet autót vezetni, mielőtt megszereznénk a jogosítványt”.