Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztet arra, hogy a parlament ezt az indítványt még tavaly május 30-án szavazta meg. A korhatár csökkentését a védelmi minisztérium terjesztette a parlament elé, a tárca indoklása szerint egy adminisztrációs probléma miatt. Jelenleg ugyanis a sorkatonai szolgálatra 20-27 év közöttiek hívhatók be, a hadiállapot alatt azonban hivatalosan szünetel a sorozás.

Így sok olyan 25-27 éves állampolgár van, aki már korábban letöltötte a sorkatonai szolgálatát, mégsem mozgósítható, mivel életkora miatt még a sorkatonai nyilvántartásban szerepel.

Dániában sorozzák a nőket is, hogy egyenlőek lehessenek a férfiakkal
„Nem azért fegyverkezünk, mert háborút akarunk, hanem azért, mert el akarjuk kerülni” – mondta Metter Frederiksen miniszterelnök. Azt is megjegyezte, hogy a női sorozással a kormány a nemek közötti teljes egyenlőség elérésére törekszik. Erről itt írtunk részletesen >>>

Szerhij Liszak, a régió kormányzója közölte a Telegramon, hogy az orosz csapatok rakétacsapást mértek kedd délután a kelet-ukrajnai Dnyipro városra, az előzetes adatok szerint öt ember sérült meg. Később hozzátette, hogy a rakétatámadás károkat okozott egy oktatási intézményben. Szavai szerint a gyerekek az óvóhelyen voltak, így közülük senki sem sérült meg.

Vadim Szkibickij vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta, hogy becsléseik szerint körülbelül 950 hadműveleti-stratégiai és stratégiai szintű, legalább 350 kilométeres hatótávolságú rakétája maradt Oroszországnak. A védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége úgy véli, hogy Oroszország még több masszív kombinált támadást hajthat végre addig, amíg szünetet kell tartania a lövedékek újabb felhalmozásához - mondta el a szóvivő.

Az ukrán védelmi minisztérium a Telegramon arról számolt be, hogy márciusban az ukrán védelmi erők 976 ellenséges tüzérségi rendszert semmisítettek meg. Ez a legtöbb, amelyet a háború több mint két éve alatt egy hónapban megsemmisítettek az ukrán katonák - tette hozzá a tárca.