Az ukrán védelmi minisztérium közösségi oldalán közétett közleményéből kiderül, hogy a 2024-es védelmi költségvetésben a rakétafegyverzet és a lőszerek élveznek prioritást. Mintegy 175 milliárd hrivnyát (1680 milliárd forint) különítenének el erre a célra. Ezzel szemben a katonai felszerelésekre 80 milliárd hrivnyát (768 milliárd forint) fordítanának – számolt be róla az MTI.

A javítási munkákra ukrán gyártókat fognak szerződtetni, amire 190 milliárd hrivnyát (1824 milliárd forint) szánnának.

Dehisz Anatolijovics Smihal ukrán miniszterelnök már korábban kijelentette, hogy a törvényhozás által jóváhagyott 2024-es költségvetési kiadások közel felét katonai és biztonsági szükségletekre fordítják. Ukrajna külföldi hitelfelvételeinek mértékét 41 milliárd dollárra tervezik.

Abban az esteben, ha Volodimir Zelenszkij elnök aláírja a törvényt, 96 milliárd hrivnyát (922 milliárd forint) csoportosítanak át a hadiparra a regionális költségvetésekből. Erre a célra a katonai fizetések személyi jövedelemadóját fogják felhasználni. Az állami útalap teljes költségvetését a hadsereg igényeinek kielégítésére fordítják. Ez mintegy 94,7 milliárd hrivnyát (909 milliárd forint) fog kitenni – mondta Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter.

(Kiffer Anna)