Németország további 500 millió eurós katonai segélyt küld Ukrajnának, beleértve több ezer lőszert is – közölte Boris Pistorius védelmi miniszter a kijevi szövetségesek mai találkozójának margóján. „Hálásak vagyunk német barátainknak a kitartó támogatásért! Együtt a győzelemért!” – reagált az ukrán védelmi minisztérium.

A friss adományok között lesz 10 ezer tüzérségi lövedék a Bundeswehr saját állandó készleteiből, a szállítások – amelyekben páncélozott és szállító járművek is szerepelnek – azonnal megkezdődnek, árulta el tárcavezető – írja a Politico.

Ismét összeállítottunk egy közel félmilliárd euró értékű segélycsomagot

– mondta Boris Pistorius a Kijevnek szánt katonai segélyadományokat koordináló ukrán védelmi kapcsolattartó csoport 20. ülésén a Ramstein légibázison.

Pistorius azt is elmondta, beszélt cseh kollégájával arról, hogy Németország milyen mértékben vesz részt Prága közös beszerzési kezdeményezésében, amelynek célja 800 ezer tüzérségi lövedék vásárlása az EU-n kívül. Berlin 180 ezer lövedék kifizetéséhez járulna hozzá. Németország korábban vállalta, hogy 2024-ben 7 milliárd euró katonai segélyt nyújt Ukrajnának.