A washingtoni kazettás bombákat Kijev telepíti és használja is a Fehér Ház szóvivője szerint.

A fegyverek frontvonalra telepítésére az elmúlt héten került sor. Az ukrán erők „megfelelően és hatékonyan alkalmazzák őket, és valóban hatással vannak az orosz védelmi alakzatokra és Moszkva védelmi manővereire” – tette hozzá John Kirby.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy „nagyon nehéz döntést” hozott e fegyverek Ukrajnának történő szállításáról, amit azzal indokolt, hogy Kijev „kifogyott a lőszerekből”.

Gyilkosak a fegyverek, civilekre is veszélyt jelentenek

A kazettás bombák akár több száz apró robbanótöltetet is szétszórhatnak, amelyek a talajban maradva a konfliktus befejeződése után a polgári lakosság számára is kockázatot jelentenek.

Aki a kazettás lőszerek által beterített területen tartózkodik, nagy valószínűséggel meghal vagy súlyosan megsérül.

Putyin sem riad vissza a kazettás bombáktól

Használatukat számos ország betiltotta egy 2008-ban Oslóban aláírt egyezmény alapján. Ennek a megállapodásnak viszont nem részese sem Oroszország, sem az Egyesült Államok és Ukrajna sem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija-1 közszolgálati televíziós csatornának adott, vasárnap sugárzott interjújában hangsúlyozta, hogy „Oroszországnak jó készletei vannak kazettás bombákból”, és azzal fenyegetett, hogy a frontvonalon is beveti őket, ha Kijev ilyen típusú fegyvert használna.

Az ukrán hadsereg viszont a konfliktus kezdete óta azzal vádolja Moszkvát, hogy használja a kazettás bombákat és lőszereket.

Putyin válaszol, ha kazettás bombákat vetnek be az ukránok

Oroszország mind ez idáig nem vetett be kazettás bombát Ukrajnában, de fenntartja magának a jogot ahhoz, hogy ha ilyen fegyvert vetnek be az orosz erők ellen, akkor hasonlóan vágjon vissza - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állami televízió vasárnapi, Moszkva. Kreml. Putyin című heti műsorában közzétett interjúban. Bővebben >>>