Joe Biden amerikai elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök néhány hete állapodtak meg Camp Davidben a biztonsági együttműködés szorosabbá tételéről. Kiemelték: igyekeznek összehangolni az indiai- és csendes-óceáni térséget, illetve a Koreai-félsziget régióját fenyegető kihívásokra adott válaszaikat. Nem sokkal a találkozót követően Jun Szok Jol úgy fogalmazott, hogy a három ország kapcsolataiban új korszakot kezdtek, és amennyire fokozódik a provokáció és a fenyegetés Phenjanból, annyival erősebbé válik a kötelék Szöul, Tokió és Washington között.

A dél-koreai és az amerikai hadsereg a múlt héten már megkezdte közös nyári hadgyakorlatát, amelynek egyik célja éppen az, hogy segítse felkészültségüket az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetések ellen.

Phenjan többször tiltakozott a szomszédjában zajló hadgyakorlatok ellen, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pedig azt vetette az Egyesült Államok és szövetségesei szemére, hogy a világ legveszélyesebb vizeivé teszik a koreai partszakaszt, és immár az atomháború veszélye is fennáll.

Kim az amerikai-dél-koreai-japán hadgyakorlatra reagálva kedden felszólította a kommunista ország haditengerészetét, maradjon állandó harckészültségben, hozzátéve, hogy a haditengerészet is részt vesz Észak-Korea nukleáris elrettentési stratégiájában, „hogy elvegye az ellenség kedvét a háborútól”. Bejelentette, hogy a hadsereget újabb taktikai atomfegyverekkel fogják felszerelni.

A vezető – akinek szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte – hétfőn, az észak-koreai haditengerészet napja alkalmából, lánya társaságában felkereste a haditengerészet több központját is.