Kedden ismét bíróság előtt kell megjelennie Donald Trump volt amerikai elnöknek, ezúttal azonban sokkal komolyabb lehet a tét, mint az áprilisi meghallgatása során. A helyzet komolyságát jelzi, hogy előző alkalommal „csak” a manhattani büntetőbíróság előtt kellett megjelennie, most azonban

szövetségi vádemelés történt ellene.

Előző alkalommal rabosították Trumpot, levették az ujjlenyomatát. Arra számítok, hogy egyelőre most is csak ennyi történik majd, őrizetbe nem veszik a volt elnököt, letartóztatásra pedig pláne nem kerül még sor. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy most szövetségi bíróság előtt kell felelnie Trumpnak, mégpedig egy floridai szövetségi kerületi bíróság előtt, amely a szövetségi igazságszolgáltatás első foka. Maguk a bűncselekmények is, amelyekkel vádolják, sokkal súlyosabbak, mint a másik esetben

– nyilatkozta a Napi.hu-nak Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetközi jogi Tanszékének docense.

A Washington Post szerint a szövetségi és helyi hatóságok is fokozott biztonsági előkészületekkel várják a volt államfő megjelenését a bíróságon. Figyelemmel kísérik az online fenyegetéseket és a szélsőjobboldali szimpatizánsok gyülekezéseit is.

Donald Trumpot azért idézték be, amiért

egy tavaly augusztusi házkutatás során az FBI több mint száz titkosított iratot talált a Mar-a-Lago nevű rezidenciáján.

A volt elnök azzal érvelt, hogy ezeket ő államfőként mozdította el, ilyen minőségben márpedig megvolt a joga ahhoz, hogy feloldja bármely hivatalos dokumentum titkosítását. Ügyvédei pedig továbbra is tartják magukat ehhez az állásponthoz. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint ez finoman szólva is „érdekes”, hiszen központilag könnyen ellenőrizhető és nyomon követhető, mikor került rá, majd került le egy iratról ez a minősítés. Ahhoz mindenesetre nem fér kétség, hogy egy elnöknek megvan az ehhez szükséges jogköre.

Szabadságvesztés is lehet az ügyből

Donald Trump elnökjelöltsége jogi értelemben nincs veszélyben, mondta Tóth Norbert.

Csak politikai értelemben befolyásolhatja Trump jelöltségét az ügy. Ha azt gondolják a republikánusok, hogy boszorkányüldözés folyik, a népszerűségét az megemelheti. Amennyiben viszont a republikánus szavazók megalapozottaknak találják ezeket a vádakat, az nyilvánvalóan gyengíti a támogatottságát. Jogi értelemben viszont nem befolyásolja az ügy a politikai karrierjét: ha börtönbüntetésre ítélnék, még a rácsok mögül is kampányolhatna

– magyarázta az NKE docense.

Hozzátette, a vádirat alapján reális esélyt lát arra, hogy szabadságvesztést szabjanak ki büntetésül a volt elnökre. „Az amerikai szövetségi büntetőjogban a kiszabott éveknek felső határa nem igazán van, összeadódnak az egyes bűncselekmények miatt kiszabott letöltendő évek. Legszélsőségesebb esetben tehát több tíz, akár száz évre is el lehetne ítélni Trumpot, bár nem gondolom, hogy ennyire súlyos büntetéssel kellene számolnia, de néhány év könnyen benne lehet a pakliban” – mondta.

A szakértő szerint egyébként a letöltendő évek mellett mellékbüntetésként pénzbírságot is kiszabhatnak a volt államfőre.

Miután a bírósági eljárásokra nem vonatkoznak szigorú határidők, azt nem lehet tudni, mikor születik döntés az ügyben. Akár már idén is pont kerülhet a végére, de az is megtörténhet, hogy elhúzódik.

Sokat rontott a saját helyzetén

Egy óriási baklövéssel halmozta az üggyel kapcsolatos bűncselekmények sorát Donald Trump. A tanúvallomások, biztonsági kamerák felvételei és egyéb dokumentumok alapján ugyanis

tavaly májusban kivihette a dobozokat a Mar-a-Lago nevű rezidenciájának garázsából azt követően, hogy megkapta a hivatalos kérvényt azok visszajuttatására. A nyomozók szerint ezt azzal a céllal tette, hogy a személyi titkárával közösen átrostálja, mit tart meg, mit szolgáltat be.

Tóth Norbert szerint a Donald Trump ellen felhozott összesen 37 vádból 31 különösen súlyos bűncselekménynek minősül, és a titkosított dokumentumok előzetes átválogatása is ezek közé sorolható.

Kifejezetten ez az a törvénysértés, amely miatt a szabadságvesztés is szerepelhet majd a rá kirótt büntetések között

– mondta a szakértő.