Aleksandar Vucic gunyorosan reagált arra a hírre egy nagygyűlésen, miszerint rövidesen tető alá hozzák azt a megállapodást, amelynek alapján Jared Kushner (aki korábban Donald Trump elnöki főtanácsadója volt, és a mai napig a veje is) félmilliárd dollárt invesztál egy nagy jelentőségű ingatlan újjáépítésébe Belgrád belvárosában. A belgrádi telken pedig a jugoszláv/szerb védelmi minisztérium épülete állt, amely egyben a katonai vezérkar központja volt. A NATO 1999 májusában bombázta le – nem öncélúan.

Sokan csupán a bombázás tényére emlékeznek, az előzményekre már nem. Az észak-atlanti szövetség csak így tudta megakadályozni a vérontás folytatását Koszovóban. Négy évvel korábban, 1995-ben ugyanezzel a módszerrel állította le a háborút Bosznia-Hercegovinában. A lebombázott belgrádi épület romjai a mai napig mementóként emlékeztetnek a történtekre.

A Kushnerrel tervezett üzletet arra használtam, hogy befolyást gyakoroljak Trumpra

– mondta ironizálva Vucic

Jared Kushner egyébként Trump egy másik tanácsadójával, Richard Grenellel szövetkezett a belgrádi (és albániai) terjeszkedésben. A szerb elnök minden olyan felvetést elutasított, miszerint szándékosan játszaná Kushner kezére az értékes ingatlant azzal a szándékkal, hogy befolyást szerezzen Trump felett, ha netán visszatérne a Fehér Házba – írta a New York Times nyomán az Euronews.