Donald Trump messze republikánus riválisai előtt jár, így még mindig megnyerheti pártja jelölését anélkül, hogy Coloradóban vagy Maine-ben versenyezne.

Mind Coloradóban, mind Maine-ben Joe Biden nagy fölénnyel nyert Donald Trump ellen 2020-ban, és nem valószínű, hogy Trumpnak meg kell nyernie ezeket az államokat ahhoz, hogy ismét bejusson a Fehér Házba – állapította meg elemzésében a BBC.

Mi lesz a következő lépés?

Most már valószínű, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága közbelép, hogy országos érvényű döntést ajánljon fel.

Ugyanis a coloradói republikánus párt fellebbezett az állami döntés ellen a legfelsőbb amerikai bírósághoz, amely az új évben dönt arról, hogy foglalkozik-e az üggyel, de nem tudni, hogy mikor.

Donald Trump neve továbbra is szerepel a coloradói szavazólapon, amíg a Legfelsőbb Bíróság nem hoz döntést, vagy – ami kevésbé valószínű – úgy dönt, hogy nem foglalkozik az üggyel.

A Maine-i döntés szintén függőben van, amíg az állam bíróságán nem fellebbeznek. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának bármilyen döntése ezt felülírhatja, és országos szinten is érvényes lehet.

 

Trumpnak nincs szerencséje, újabb államban szívhatja a fogát

Maine állam vezető tisztviselője kizárta a volt elnököt a választási indulásból. Coloradoban viszont mégis ott lehet az előválasztási szavazólapon – legalábbis jelen állás szerint. Bővebben --->

Az amerikai bíráknak meg kell vizsgálniuk a jogi érveket, ami időbe telik, de nagy nyomás nehezedik rájuk, hogy még a március 5-i coloradói és maine-i előválasztások előtt döntsenek, az úgynevezett szuper kedd előtt, amikor a legtöbb államban tartanak szavazást.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyensúlya az elmúlt években konzervatívabb irányba tolódott el, részben három olyan bírónak köszönhetően, akiket Donald Trump nevezett ki, amikor ő volt az elnök – állapította meg a BBC.

Milyen politikai hatása van?

Donald Trump szerint a legutóbbi ítélet egy újabb példa arra, hogy az igazságszolgáltatási rendszert az ő üldözésére használják fel.

Ám ezeknek az általános választásokra nézve szélesebb körű következményei is lehetnek.

Több tucatnyi más amerikai államban is hasonló perekkel próbálják megakadályozni Trumpot a jelöltségben, és a Coloradóban és Maine-ben hozott döntések valószínűbbé tehetik, hogy ezek közül néhányban sikerrel járnak.

Ha Trumpot megakadályozzák abban, hogy induljon egy olyan államban, ahol ő és Biden fej-fej mellett haladnak, az döntő fontosságú lehet a várhatóan szoros küzdelemben zajló elnökválasztási versenyben.

 

Szuper év áll előttünk, ám akad egy rossz hír is

A hosszú távú statisztikák szerint jól sikerülhet a következő év a tőzsdéken. Ennek oka, hogy az Egyesült Államokban elnökválasztás közeleg és ez az esetek többségében emelkedést hoz. A rossz hír az, hogy a legjobb időszak már mögöttünk van. Bővebben --->