A TikTok videómegosztó platform korlátozta Maximilian Krah német szélsőjobboldali politikus fiókját az összeesküvés-elméletek terjesztése miatt. Az európai parlamenti képviselő, aki az Alternatíva Németországért (AfD) párt listavezetője a közelgő júniusi uniós választásokon.

Videói azonban többé nem lesznek ajánlva a TikTok-felhasználóknak, akiknek mostantól az új tartalmak megtekintéséhez be kell lépniük a profiljába. A TikTok öt darab Maximilian Krah által megosztott videót is törölt.

A kínai tulajdonú platform a közösségi irányelvek ismételt megsértése miatt korlátozta a fiókot. Krah olyan összeesküvés-elméleteket osztott meg videóiban, mint a „nagy leváltás” elmélete. A great replacement elmélet hívei úgy vélik, hogy a fehér lakosságot nem fehér emberek fogják váltani a jövőben.

Krah európai parlamenti irodájának egyik segítője azt mondta, hogy a politikus csapata kifogásolta a döntést, és igyekszik tisztázni a félreértést. A 90 napig tartó tilalmat az európai választások után feloldják. A német választók június 9-én járulnak az urnákhoz.

A Politico e heti elemzése szerint az európai szélsőjobboldali politikusok a TikTok-on felülmúlják politikai ellenfeleiket. A radikális jobboldali közszereplők gyorsabban és tömegesen kerültek fel a platformra, több követőt szereztek, és több kedvelést is gyűjtöttek a TikTokon, mint a mainstream pártok képviselői.

A közösségi médiaplatformokat az elmúlt években számos kritika érte amiatt, ahogyan a politikai pártokra és csoportokra vonatkozó tartalommérséklési politikát érvényesítik. A radikális jobboldal – különösen az Egyesült Államokban – gyakran kritizálta az olyan platformokat, mint a Facebook és a YouTube, amiért nézeteiket cenzúrázzák. A mainstream pártok pedig arra panaszkodtak, hogy a közösségi médiában zajló politikai vita a szélsőséges, polarizáló álláspontoknak kedvez.

Az EU az új technológiai szabályozással, a digitális szolgáltatásokról szóló törvénnyel arra akarja kényszeríteni az olyan platformokat, mint a TikTok, valamint a Facebook és Instagram, hogy a júniusi uniós választások előtt szigorúbban ellenőrizzék és moderálják a politikai tartalmakat.