A világranglistán 82. magyar játékos pályafutása negyedik döntőjére készülhetett a román fővárosban, az elsőt 2018 májusában megnyerte Genfben, majd 2019 februárjában Szófiában, 2021 márciusában pedig Rotterdamban a döntőben szenvedett vereséget.

A vasárnapi mérkőzésen az ötödik helyen kiemelt Mariano Navone volt az ellenfele, akivel még nem találkozott. A 23 éves argentin karriercsúcsától egy hellyel elmaradva jelenleg 52. az ATP-rangsorban, ő a második döntőjét vívta Bukarestben, előzőleg februárban kikapott a riói fináléban. Tavaly vetette meg a lábát a profik között azzal, hogy megnyert öt challenger-versenyt, de Grand Slam-tornán még sosem vívott főtáblás meccset.

A 32 éves Fucsovics Mártont a döntőbe jutással már a 61. helyen jegyezték a nem hivatalos élő világranglistán, a végső diadallal pedig az 53. helyre jön fel.

A finálé álomszerűen indult a nyíregyházi teniszező számára, mivel az alapvonalról stabilan irányítva 3:0-ra ellépett, majd dupla brékelőnybe került (4:0). A dél-amerikai azonban nem adta fel, visszabrékelt, és a magyar játékos hullámvölgyét kihasználva kiegyenlített (4-4). Fucsovics ezután kilábalt a gödörből, négy elvesztett gém után nyert ismét egyet, aztán elvette az argentin szervajátékát, és egy óra elteltével játszmaelőnyben volt.

A folytatásban az ellenfél összeszedte magát, 3:1-re meglépett, de Fucsovics Márton keményen küzdve 5:4-re fordított. Ekkor a fiatalabb játékos elbizonytalanodott, többször is rontott, és 2 óra 7 perc után a magyar klasszis ünnepelhetett.    

Fucsovics hat évvel a genfi diadal után másodszor ünnepelhetett tornagyőzelmet, és a trófea mellé 88 125 dollárt (32,6 millió forint) tehetett zsebre.

„Hosszú idő után nyertem ismét, nem vártam ezt az eredményt, és nagyszerű érzés. Keményen megdolgoztam ezért a sikerért, nem volt könnyű meccs, végig küzdenem kellett. Köszönöm a közönségnek a támogatást! Sokan szurkoltak ma nekem, és néha olyan volt, mintha otthon lettem volna. Köszönöm mindenkinek, köztük az új edzőmnek, Kellner Ádámnak is, és jövőre visszatérek” – nyilatkozta a győztes.  A magyar teniszező a torna milliárdos tulajdonosától, Ion Tiriactól vehette át a kupát.