Mint megírtuk november végén a szlovák kamionosok lezárták a Felsőnémeti határátkelőt, így tiltakozva az Európai Bizottság azon döntése ellen, ami eltörölte az ukrán fuvarosok szállítmányozási engedélykötelességet. A tiltakozáshoz a lengyel és a Záhony-Csap határátkelő lezárásával hazai kamionosok is csatlakoztak. A demonstráció folytatásaként a Szlovákiai Fuvarozók Uniója hétfőn lezárta a Felsőnémeti–Ungvár határátkelőt, határozatlan ideig blokkolva az országba belépni szándékozó ukrán kamionosokat, azonban a kilépő és személygépjárműforgalmat nem korlátozzák – írja az infostart.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint jelenleg a kilépésre két-három napot, a belépésre nagyjából egy órát kell Felsőnémetinél várni.

Denisa Bárdyová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, figyelemmel kísérik a helyzetet, a forgalom zavartalansága és a közrend betartásáért készek akár további intézkedéseket is életbe léptetni.

A Szlovákiai Fuvarozók Uniója szerint ha az EU figyelmen kívül hagyja a követeléseiket, az a szlovák közúti áruszállítás összeomlásához vezethet. Az uniós miniszterek december 4-i, brüsszeli találkozóján Jozef Ráž közlekedési miniszter ismertette a kamionosok követeléseit. Bár az EU megosztott a kérdésben, a tagállamok többsége nem lát problémát a szállítmányozási engedélykötelesség eltörlésében.

Jozef Ráž a brüsszeli tanácskozás után elmondta, hogy olyan megoldásokat keresnek amelyek „a hazai fuvarozók érdekeit szolgálják, ugyanakkor összhangban vannak az európai partnerek álláspontjával.”

A közlekedési miniszter kijelentette, a szlovák hatóságok minden kamionost ellenőrizni fognak.

Amellett, hogy biztosítják a fuvarozók véleménynyilvánításhoz és tiltakozáshoz való jogát, figyelnek majd a sorbanállásra vonatkozó szabályok betartására.

(Gulyás Ábel)