Határozatlan idejű blokádot hirdettek, és pénteken 15 órától lezárják a szlovák-ukrán határt Felsőnémetinél (Vysné Nemecké) szlovák fuvarozók – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a blokádot szervező Szlovák Szállítmányozók Uniójának (UNAS) közlésére hivatkozva.

A szlovák fuvarozók szervezete a blokáddal azt szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság azonnali hatállyal állítsa vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélykötelességet, amelyet a bizottság az ukrajnai konfliktus kezdetét követően törölt el.

Az UNAS két héttel korábban Felsőnémetinél már tartott egy egyórás figyelmeztető blokádot a lengyel-ukrán határt már hetek óta lezárva tartó lengyel szállítmányozók támogatására.

Tiltakozó akciónkkal arra akarunk rámutatni, hogy a kialakult helyzetre azonnali megoldások kellenek

– írta állásfoglalásában az UNAS. Rámutattak: azzal, hogy a bizottság az ukrajnai konfliktus kezdetét követően az ukrán fuvarozók számára eltörölte a szállítmányozási engedélyek addig alkalmazott rendszerét, teljesen ellehetetlenítette a szlovákiai fuvarozókat.

A blokádot az UNAS azt követően jelentette be, hogy követeléseikről egyeztetett a szlovák közlekedésügyi tárcával, amely állásfoglalásában megerősítette: tiszteletben tartják a fuvarozók tiltakozási jogát, és a szervezettel abban egyeztek meg, hogy a blokádot úgy tartják meg, hogy a lehető legkevésbé zavarja meg a határ környékén lakók életét.

A szlovák fuvarozó szervezet bejelentése szerint a blokáddal a kamionforgalmat korlátozzák; óránként csak négy kamiont engednek át a határon.

Hozzátették: a blokáddal nem akadályozzák majd a humanitárius és katonai segélyeket, illetve az élő állatokat vagy hűtött árut szállító teherforgalom áthaladását.