NATO most átlépné a vörös vonalat, Magyarország ebben nem kíván részt venni – fogalmazott Szijjártó Péter az Indexnek azzal kapcsolatban, hogy a NATO új konstrukcióban kívánja támogatni Ukrajnát, aminek már a tervezési szakaszát is ellenzi a magyar kormány. A külgazdasági és külügyminiszter a portálnak azt mondta, hogy ezzel a döntéssel a NATO még közelebb kerül a háborúhoz, 

sőt, szerinte azt lehet mondani, hogy soha olyan közel nem volt a háborúhoz a NATO, mint ahova a legfrissebb tervezet vezetne.

A tárcavezető szerint a védelmi szövetség összehangolná a fegyverszállítást és az ukrán katonák kiképzését, ez pedig minden korábbi megállapodást felrúgna.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a háború kitörésekor a NATO hozott egy döntést, amelynek két nagyon fontos eleme volt Magyarország számára: 

  • a NATO nem részese az ukrajnai háborúnak;
  • mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljünk egy direkt, közvetlen konfrontációt a NATO és Oroszország között. 

A miniszter szerint ez a gyakorlatban azt jelentette, a tagországok bilaterális alapon fegyvereket küldenek, és pénzt adnak Ukrajnának, adott esetben információkkal segítik. „Minden egyes döntést, amelyet a NATO az elmúlt két évben hozott, mi ezen a szemüvegen keresztül vizsgáltuk. Tehát volt két vörös vonal, miszerint a NATO nem részese a konfliktusnak, és el kell kerülni a közvetlen konfrontációt a NATO és Oroszország között” – fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint eddig ezt mindenki tiszteletben tartotta mindenki. Ugyanakkor úgy véli, hogy most először, egy előterjesztésben „ezeket a korábban lefektetett konszenzusokat, a már felrajzolt vörös vonalakat gyakorlatilag kiradírozták és átlépik”.

Szijjártó Péter az Indexnek kijelentette, hogy „ezzel a döntéssel a NATO még közelebb kerül a háborúhoz”.

Putyin valamivel nem számol, ez lehet a veszte

Az orosz elnököt pontosan az söpörheti el a hatalomból, ami jelenleg ott tartja. Oroszországban is teret nyer a háborús fásultság.