Az Irány – Szlovák Szociáldemokrácia párt (SMER) elnökeként kormányt alakító Robert Fico csütörtökön elismerte, hogy (a kampányígéreteinek ellentmondva) nem tudja vállalni Szlovákia helyreállítási tervének a teljes felülvizsgálatát. Így nincs más választása, mint hogy elfogadja az előző kormány által jóváhagyott koncepciót, a legtöbb, amit tehetnek, hogy rugalmasan alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. Az Ukrajnának szánt támogatások megszavazásáért komoly feltételeket szabó Fico-kormánynak nagy szüksége van a kohéziós forrásokra, ezért nem engedhetik meg maguknak a Brüsszellel való komolyabb konfrontációt.

Fico a kormányfő-helyettesre, Peter Kmecre (Hlas) ruházná át az EU-s források felhasználásának felügyeletét.

A szlovák miniszterelnök kritizálta az előző két év kormányait, mivel szerinte a gazdaság élénkítésére és a lakosság jólétének az elősegítésére szolgáló 6 milliárd euróból eddig csak 400 milliót sikerült lehívniuk. Peter Kmec pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az őket megelőző kabinetek nem vették figyelembe Szlovákia regionális sajátosságait, ezért meg kell vizsgálni, hogy miként igazítsák az uniós pénzek felhasználását a régiók igényeihez. 

A Fico-kormány november közepéig szándékozik benyújtani a programnyilatkozatát és szeretné ha azt parlament november 17-ig elfogadná.

 

 

 

Durván megkéri az árát Robert Fico, hogy ne dobjon botot a küllők közé

A mostani EU-csúcs tétje 75 milliárd euró sorsa, amiből mintegy 50 milliárd eurót Ukrajna kapna 2027-ig. Ezt jelen állás szerint csak Szlovákia és Magyarország fékezi: Fico pénzt szeretne cserébe, Orbán pedig Magyarország zárolt forrásait. Bővebben >>>

(Gulyás Ábel)